Itt van az õsz, itt van újra ezzel együtt pedig elmúlnak anyári melegek és beköszönt a nyirkos idõjárás, és kezdetét veszi a folyamatoslehûlés. Az ember fogékonyabbá válik a megbetegedésekre is ebben az idõszakban.
Éppen ezért érdemes feltölteni a szervezet vitaminraktárait és felturbózni azimmunrendszert. Mi sem egyszerûbb, mint a betakarított zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Vegyük sorra, hogy õsszel milyen vitaminbombák támogathatják aszervezetünk mûködését!
Õszi gyümölcsként biztosan mindenkinek az alma jut elõszöreszébe, és mi sem vitatjuk, hogy ezt a vitaminokban és ásványi anyagokbangazdag gyümölcsöt kár lenne mellõznünk. Fogyasszunk belõle rendszeresen, hogytávol tarthassuk a betegségeket.
Igazi õszi csemege a sokak által kedvelt sütõtök, ami gazdag A-, B-, C-vitaminban. Az ásványi anyag tartalma is szenzációs kalcium, foszforés magnézium tartalma révén. Antioxidánsokban is gazdag, ezért a rákosmegbetegedéseket is távol tartja.
A körte is egy igazán ízletes õszi slágergyümölcsünk. Magasa C- és K-vitamin tartalma, rengeteg benne a rost. Az érrendszer és a szívesetleges megbetegedéseivel veszi fel a harcot a zamatos gyümölcs, kedvezõösszetevõi révén.
Igazi õszi zöldség a karfiol, érdemes is rendszeresen ennünk belõle. Magas a C-vitamin tartalma, akár napi 10 dkg is elegendõ belõle. Emellett sok folsavat, B5- és B6-vitamint tartalmaz.
Ha már õsz, akkor elérkezett a krumpli betakarításának idejeis a földeken. Elõszeretettel készítünk belõle köretet, salátát vagy eszegetjükönmagában. Érdemes is fogyasztani C-vitamin és mangántartalma miatt, így azellenálló képességünk mellett a csontjaink épségét is garantálja.