Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Duci a gyerek? Itt a magyarázat!

Egészség & Életmód

Duci a gyerek? Itt a magyarázat!

A kövér gyerekek súlyproblémáját a szülõ viselkedése okozza,hisz ebben a fiatal életkorban még a szülõ határozhatja meg, hogyan és mikéntétkezik a gyermeke.

Nagyon nagy hibát követnek el azok a szülõk, akik elodázzák ezt a problémát, mondván, hogy majd kinövi vagy ez csak az iskola okoztaterhelés miatt van. Bármi is legyen a háttérben, a kialakult problémát kezelnikell.

Hiszen képzeljük csak el, ha mi magunknak kéne mindenhova egy kövekkeltelepakolt 10 kilós zsákot cipelnünk, elég megterhelõnek tûnik. Mennyire terhel meg ekkora súlyfelesleg vajon egy igazán fiatal testet? Nem beszélve arról,hogy a szervezet számára ez mekkora terhelést jelent.

A legjobb megoldás, ha a szülõ elejét veszi ennek aproblémának, és felelõsen viselkedik ebben a kérdésben, amihez nincs is szükségsemmi különleges dologra, csupán pár alapelvre kell odafigyelni, és a gyermekéletét és szervezetét sok kellemetlenségtõl kímélheti meg a tudatos szülõ.

Nagyfigyelemmel kell lennünk szülõként a gyermekünkre, és csak akkor szabad õt étellel kínálnunk, ha valóban éhes. Bármennyire is nyugtató hatású egy-egyétkezés már a fiatal korosztály számára is, érdemes figyelni arra, hogy agyermek csak úgy unalomból ne egyen feleslegesen.

A nassolás helyett inkább mozogjon a gyermek, és játsszon sokat a szüleivel. Nagyon fontos, hogy egy-egyfinom falat nem képezheti a jutalmazás tárgyát sem, hiszen ezzel akkora hibátkövetünk el, aminek hosszútávon jelentõs következményei lehetnek.

Az édes ízekkapcsán inkább arra figyeljünk, hogy a gyerkõc sok gyümölcsöt egyen. Nagyonfontos arra is figyelemmel lennünk, hogy mi egy gyerek életkori igénye, éséppen ezért érdemes a számára megfelelõ mennyiségû étellel kínálni õt.

Alegfontosabb pedig, hogy az evés nem versenyfutás, nem kell minden telfogyasztani, nem kell arra törekedni, hogy az étel elfogyasztása valamiféleteljesítménykényszerrel párosuljon.

A hízásra való hajlam egy létezõ jelenség, éppen ezért elhízott szülõk gyermeke nagy eséllyel lesz elhízott. Kutatási eredmények szerint ennek a valószínûsége 80%, ellenben ha a szülõk vékonyak, a gyermekelhízásának esély csupán 16%.

Éppen ezért van olyan, hogy a szülõ keze némiképpmeg van kötve, de még ebbõl a helyzetbõl is lehet kiutat találni.

Ha tudjuk,hogy gyermekünk hajlamos a plusz kilók felhalmozására, és erre már nagyon korán elegendõ figyelmet szentelünk, és olyan környezetet teremtünk, amiben a hízásnem bontakozhat ki, akkor már nagyon sokat teszünk gyermekünkért.

Nagyon fontosebben az esetben is, mint minden esetben, hogy a szülõ példával járjon elõl agyermeke számára, és õ maga is törekedjen az egészséges életvitelre, azegészséges és változatos táplálkozással, valamint a rendszeres mozgással.

Az a helyzet is sok esetben elõáll, hogy a gyermek márelhízott, és már nem segíthet más, csak a gyermekfogyókúra. Ebben az esetbensajnos tényleg nincs más választási lehetõség, és nem is szabad sokáighalogatni a konkrét mindennapi cselekvést, hiszen ezt kívánja meg a gyermekegészsége.

A gyermekfogyókúrának a fentebb már ismertetett alapelvek adják alényegét, kiegészítve a zsíros és cukros ételek kiiktatásával, és a zöldség és gyümölcs alapú táplálkozással, valamint a tejtermékek fogyasztásával.

Az étkezés mellett kritikus szerepe van a mozgásnak, éppen ezért érdemes ilyen esetben az egész családnak átállnia egy aktívabb üzemmódra.

A legjelentõsebbszerepe azonban a prevenciónak van, így érdemes ideje korán megelõzni, hogygyermekfogyókúrára kerüljön sor, hiszen egy kisebb súlyfelesleg is egészenkomoly problémákkal járhat.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel