Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Egészséges diétás tanácsok gyermekeknek

Egészség & Életmód

Egészséges diétás tanácsok gyermekeknek

Napjainkban már az egészen fiatal korosztály körében ishatalmas problémát jelent az elhízás, így gyakorta látunk óvodás és iskoláskorúgyermekeket, akik súlyproblémákkal küzdenek.

A gyermekfogyókúra nagy terhet ró egy fejlõdõ szervezetre, sõt a nem megfelelõ módszerekkel csak még nagyobb károkat okozhat, nagyon súlyos fejlõdési rendellenességeket idézhet elõ.

Alehetõ legjobb döntés a szülõ részérõl, ha már a gyermek pici korában odafigyelaz egészséges életmódra, az egészséges életre nevelésre.

Ha már kialakult asúlyfelesleg a gyermeken, akkor is érdemes egy lassan tervezett életmódváltással elérni, hogy a gyermek súlya normalizálódjon, semmintfogyókúrára fogni a gyermeket.

Szeretnénk az olvasóinknak pár alapelvveltanácsot nyújtani, hogyan lehetséges megvalósítani az egészségnevelést, azegészséges táplálkozást már egészen kicsi kortól kezdve.

Az egyik legjelentõsebb alapelv, hogy ne tukmáljuk rá az ételt a gyermekeinkre, hagyjuk, hogy annyit egyenek, amennyi éppen kedvükrevaló. Nem szabad, hogy a gyermek azt tanulja meg, hogy mindent meg kell enni,ami a tányéron van, mert a szülõk attól lesznek elégedettek.

Azt kell megtanulnia, hogy mennyivel lakik jól, mennyi esik jól számára. Az étel nemlehet a jutalmazás és a büntetés eszköze sem.

Óriási hiba egy szülõ részérõl,ha édességgel jutalmazza a gyermekét, hiszen ezzel egy olyan rossz éskényszeres szokásnak ágyazunk meg, amivel a gyermek késõbb nem tud majd mitkezdeni, és ösztönösen jutalmazza majd magát minden kis jótettért cserébe vagyéppen a szülõtõl várja majd ezt el.

Feltételezhetõ, hogy az a gyermek, amelyik segíthet elkészíteni az egyes fogásokat, jobb kedvvel ül majd le az étkezõ asztalhoz és falatozik a finom fogásokból, így a zöldségekbõl,amirõl egyébként úgy szokott egy gyerek nyilatkozni, hogy õ azt bizony nemszereti.

Minden ember számára nagy jelentõséggel kell, hogy bírjon arendszeres étkezés. Ez a gyermekek életében sincsen másképp. A nap elsõétkezése, a reggeli sem maradhat ki a gyerekek életébõl sem.

Kutatásieredmények alapján is megerõsíthetõ, hogy akik rendszeresen reggeliznek kevésbé hajlamosak a súlyfelesleg felhalmozására. Éppen ezért szülõként mindigbiztosítsunk kiadós reggelit a gyermekeink számára.

Ha már megtörtén a baj, ésa gyermek elhízott, de szeretnénk ezen változtatni, akkor nagyon fontos, hogy agyerek ne érezze tehernek a fogyást, ne érezze tehernek azt, hogy õ kövér. Nemszabad, hogy a gyermek azt lássa a szülõn, hogy kétségbe van esve a gyermektestsúlya miatt.

Egyenesen tilos az elhízott gyermek leszidása vagy éppenmegjegyzések kereszttüzébe állítva ugratni õt. A fogyókúra vagy éppen a diétaszavakat is jobb, ha messzirõl elkerüljük, amikor a gyermek étkezése és súlyaszóba kerül.

A gyermek inkább legyen aktív részese a változásnak, hadd kapjon õis szerepet abban, hogy megváltozzanak a már kialakult rossz szokásai. Nagyonfontos, hogy apró lépésekben lehet elérni a változásokat, és rendkívül fontosszerepe van a szülõi példamutatásnak.

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk többet mozogjon, akkor mi is kezdjünk el többet sportolni. Sõt érdemes bevonni azegész családot, és érdemes a testvéreknek és a nagyszülõknek is partnerként résztvenniük a változásban.

Mi sem jobb annál, ha a család aktív kikapcsolódáskeretében együtt tölti az idõt a természetben, kirándulással és túrázással.

Van az az életkor, amikor már bátran lehet az egészségesetmódról és a rendszeres testmozgás jelentõségérõl hosszasan beszélgetni a gyerekekkel. Ha úgy látjuk, hogy a mi gyerekünket érdekli ez a téma, akkorbátran beszélgethetünk vele ezek jelentõségérõl és fontosságáról.

Érdemeskreatívnak lennünk ilyenkor is, és érdekes történetbe ágyazva beszélgetni az egészségrõl. Ha lányunk van, megközelíthetjük a témát a szépségápolás területe felõl, hogyanápolható a bõr, a köröm, a haj a zöldségben és gyümölcsben gazdagtáplálkozással, vagy hogyan formálható az alakunk a rendszeres sporttal.

Ha fiúnk van a testépítés témaköre lehet a legérdekesebb számukra, hogyan lehetnövelni az izomtömeget, mennyire fontos egy férfi életében, hogy erõs legyen,hogy jó kiállása legyen – arról nem is beszélve, hogy ezek mennyire vonzótulajdonságok a lányok és a nõk körében.

Kényes téma a menzai étkeztetés, mert elõfordulhat, hogy nemtudnak olyan egészséges ételt biztosítani a gyermeknek, amilyet mi szeretnénk.Ilyenkor egyáltalán nem kell abból gondot csinálnunk, ha mi csomagolunk agyerekünknek egészséges ételeket, amiket jóízûen falatozhat napközben is.

Igaz,hogy hazánkban a menzákon nem jellemzõ a hamburger és a sült krumpli, de azértmég van mit tanulni. Tényleg nyugodtan készíthetünk a gyerekeinknek rostban gazdag és kalóriaszegény tízórait és uzsonnát.

Minden egyes apró trükkben és tanácsban az a legfontosabb, hogy a gyermek ne érezze, hogy bármilyen drasztikus fogyókúra is rá lenne erõltetve, szépen fokozatosan kell bevezetni a változásokat a gyermek és az egész család mindennapjaiba.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel