Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Egészséges elhízás? Igen, ilyen is létezik!

Egészség & Életmód

Egészséges elhízás? Igen, ilyen is létezik!

A Helsinki Egyetem kutatói feltárták, hogy bizony elhízáslehet egészséges is – pedig a köztudatban csak negatív oldala ismert a kövérségjelenségének. Vajon mit jelent a kutatók olvasatában az egészséges elhízás?

A BMI, vagyis a testtömeg-index szerint akkor számít valakielhízottnak, ha az indexe magasabb 30 pontértéknél.

Az egészséges elhízás aztjelenti, hogy valakinek legyen bár a BMI értéke 30 pont feletti, ez mégsemjelent számára egészségügyi kockázatot, vagyis nem kell tartani aszívbetegségtõl, az érrendszeri problémáktól, a 2-es típusú cukorbetegségtõl.

Az egészséges elhízás fogalma az orvosok számára is ismeretlen még, azonbanfennállhat valóban az a jelenség, hogy bár valakin van felesleg, mégsem jelentkezik nála gyulladás a zsírszöveteiben, és a sejtjeinek azenergiaellátása is ideálisan mûködik.

A Helsinki Egyetem kutatásába tizenhat ikerpárt vontak be,életkoruk 23 és 36 év között oszlott meg. Az ikerpárok közül az egyikükelhízott volt, míg a másiknak teljesen normális volt a testsúlya, átlagosan a párok között 17 kiló volt az eltérés.

A kutatók több adatot is vizsgáltak, így a testsúly, a magasság, a bõr alatti zsírréteg, a hasüregi zsírréteg és amájzsír mennyisége került górcsõ alá.

Egy, az egészséget nem veszélyeztetõ 12órás éhezés után a pácienseken vérvizsgálatot és glükóz-tolerancia tesztet végeztek, vagyis a glükóz feldolgozásának a sebességét is mérték az ikerpárokkörében.

Az eredmények szerint a 16 ikerpárból 8-nál figyelték meg, hogy azelhízott testvérnek hétszer több volt a májzsír mennyisége, és 78%-kal több inzulint termeltek. A további 8 párnál, vagyis a résztvevõk 50%-nál ilyeneltérésekkel nem találkoztak az elhízott testvéreknél.

Az eredményeketfigyelembe véve a kutatók kijelentik, hogy létezik olyan elhízás, ami nemveszélyezteti az egészséget – viszont pontos magyarázattal még nemszolgálhatnak a szakemberek azzal kapcsolatban, ennek ténye hogyan islehetséges.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel