Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Egészséges táplálkozás gyerekeknek – Tippek, hogy elkerüljük a gyermekfogyókúrát!

Egészség & Életmód

Egészséges táplálkozás gyerekeknek – Tippek, hogy elkerüljük a gyermekfogyókúrát!

Beszélhetünk felnõtt és gyermeki szervezetrõl, mind a kettõszervezet optimális mûködésének alapeleme, hogy minõségi és egészségesalapanyagok kerüljenek a tányérra. A fejlõdésben és növekedésben lévõ gyermekiszervezet számára ez nélkülözhetetlen tényezõ.

Egy család életében agyerekeknek nincs különösebb választása, azt ehetik, ami otthon az asztalrakerül. Egy gyermek egészségesebb étkezése éppen ezért csak úgy érhetõ el, ha a család is életmódot vált a gyermekkel együtt.

Ez a lépés már a bevásárló listaírásánál elkezdõdik, hiszen nem mindegy, hogy mit tolunk haza abevásárlókocsiban. A gyermekfogyókúra és a gyermekdiéta témaköre azonban nagyontág, így gyakorta elbizonytalanodnak a szülõk.

Most szeretnénk néhány olyantanáccsal szolgálni, amelyek igazi segítséget jelentnek abban, hogy is lehetelérni, hogy a teljes család egészségesen egyen, ez által messze elkerülje acsaládot a gyermekfogyókúra mindennapjainak a megtapasztalása.

Az egyik alapelv a napi szintû zöldség és gyümölcsfogyasztása gyerekek körében is. Érdemes akár napi öt alkalommal valamilyen nyers gyümölcs és zöldségfalatokkal kínálni a gyermeket, legyen az alma, sárgarépavagy éppen karalábé – a gyermek szervezete hálás lesz a vitamin bombákért.

A gyerekekszeretik az ízléses és kedves tálalást, így elérhetjük náluk, hogy elfogyasszáka gyümölcsöket és a zöldségeket is. Fontos a tejtermékek fogyasztása isgyermekkorban, érdemes a csökkentett zsírtartalmú, sovány termékeketválasztanunk.

Olyan egészséges nassolnivalók kerülhetnek az asztalra, mint a sovány joghurt, mogyorókrém, zabkeksz, gabonakeksz. A gyerekek számára a hús isegy nagyon fontos alapanyag, elsõsorban a sovány húsok.

Érdemes arra isfigyelni, hogy a gyerek gyakorta fogyasszon fehérjében gazdag alapanyagokat,mind a bab, hal, tojás, mogyoró. A fehér kenyér helyett egészségesebb választása teljes kiõrlésû gabonából készült pékáru és gabonapelyhek.

Az egészséges étkezés alapelve a csökkentett zsírbevitel,ami azt is jelenti, hogy csak mértékkel fogyaszthat a gyermek és a család bõolajban sült termékeket. Az alapanyagokat leginkább fõzni, párolni, grillezni tudjuk, ha igazán egészséges fogásokat szeretnénk készíteni.

Az egészségérdekében a legjobb, ha a gyermek nem eszik gyorséttermi ételeket, és nemfogyaszt a sült krumplihoz hasonló üres kalóriákat.

Az esetek többségébenpersze ezeket szinte lehetetlen teljesen kiiktatni, viszont hatalmas felelõssége van a szülõnek abban, hogy milyen gyakran ehet a gyermek ilyen termékeket, és az is a szülõ felelõssége, hogy a gyermek is megértse, hogy ezeka fogások nem a legegészségesebb ételek, így csak néhanapján fogyaszthatóak.

Agyerekek általában szeretik a cukros üdítõket, viszont ha szülõként meg tudjukértetni a gyermekkel, hogy ez mennyire káros, és jobb a frissen facsartgyümölcslevek fogyasztása, valamint a tiszta víz fogyasztása, akkor már óriásitlépett elõre a gyermekünk, és megelõzhetõ az elhízás.

A gyermekfogyókúra megelõzésében annak is nagyon fontosszerepe van, hogy a gyermek maga is átérezze és megértse az egészséges táplálkozás fontosságát.

Hiszen ha a gyermek érti és elfogadja az alapelveket,és õ maga is partner a folyamatban, és lehetõsége van követni a szülõk általmutatott jó példát, akkor szinte garantált, hogy nem lesz gondja a súlyával semgyermekként, sem felnõttként.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel