Ha éjjel nyitogatjuk a hûtõt egy kis nassolnivalóreményében, nagyobb esélyt adunk annak, hogy elhízunk állítja egytengerentúli egyetem kutatása. Az esti órákban és az éjszaka elfogyasztott ételugyanis könnyebben raktározódik, és hizlalóbb, mint a nappal elfogyasztottfogások.
Az amerikai szakemberek egereket vizsgáltak, elsõsorban az alvás és a napi rutin szempontjait figyelembe véve. Az egérkísérletek 6 hetetvettek igénybe, és két csoportban vizsgálták meg az állatokat.
Élelembõlugyanazt és ugyanabban a mennyiségben biztosították a szakértõk az állatokrészére, a különbség viszont az volt, hogy az egyik csoport nappal kapott enni,a másik csoport viszont éjszaka.
A kutatók még azt is figyelték, hogykörülbelül ugyanannyit mozognak-e a kísérleti állatok a két csoportban. Azeredmény pedig megdöbbentõ volt, hiszen jobban meghíztak azok az egerek, amelyek csak nappal kaptak enni.
Ez az eredmény azért különleges, mert az egerekéjszakai állatok, vagyis a napi ciklusuk és ritmusuk az emberével éppenellentétesen alakul.
Az eredményekbõl éppen ezért arra következtetnek a kutatók,ha a bioritmussal ellentétes módon eszünk, vagyis mi emberek éjszaka fogyasztunk ételt, akkor ez a rossz szokás bizony hajlamosít majd bennünket ahízásra.
Mi állhat a háttérben, és mi magyarázhatja meg ezt az összefüggést ahízás és a szokatlan idõpontokban elfogyasztott ételek között? Erre pontosválaszt még nem tudnak adni a kutatók, viszont azt feltételezik, hogy egyszerretöbb tényezõhöz is köze van.
Szerepet játszhat a jelenségben a bioritmus, a test hõmérséklete, az alvási szokások, a teltségérzetet kiváltó hormonok. Egybiztos, ha szeretnénk megõrizni az alakunkat, jobban tesszük, ha nem járunk ráéjszaka a hûtõnk tartalmára.