Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Elhízáshoz vezethet a kialvatlanság is

Egészség & Életmód

Elhízáshoz vezethet a kialvatlanság is

Az amerikai Obesity magazin arról tudósít, hogy a kialvatlansága súlyfelesleg gyarapodását okozza, hisz nagyon szoros összefüggés van a hízásés az elégtelen alvásmennyiség között.

Ha az ember nem alszik eleget, elveszíti az étkezések feletti kontrollt, vagyis nem képes meghatározni, hogy mennyit kellene ennieegy adott ételbõl vagy egyáltalán az egészségét szolgálja-e az adott ételelfogyasztása, ezért érdemes mindenképpen kialudni magunkat – állítja azamerikai tanulmány.

A kutatási eredmények fényében elmondható, hogy akialvatlan ember nagyon könnyen kerül mások befolyásolása alá, ezért még azt iskétszer meg kell gondolni, hogy ilyen állapotban el menjünk-e bevásárolni, mertfeltételezhetõ, hogy sokkal több mindent meg fogunk venni, mint amire valójában igényünk és szükségünk lenne, beleértve az egészségtelen ételeket is; arról márnem is beszélve, hogy ez csak a pénztárcánkat fogja karcsúsítani, de minketsemmiképpen.

Az orvosok már korábban is tudták, hogy az elhízás összefügg a nem megfelelő alvásminőséggel és mennyiséggel. Az újabb amerikai kutatásieredmények azonban tovább árnyalják a képet, hisz kiderült, hogy az alvás soránváltozik a hormonok szintje a pihenés minõségének függvényében.

Ha nem tudunkaludni, nem tudunk eleget aludni, akkor zavar keletkezik a hormonokban is, aminem csak a befolyásolhatóságunkra gyakorol hatást, de még a zsírégetés isakadályba fog ütközni, vagyis maga a fogyás hiúsul meg.

A kísérletben egészséges, normál súlyú, alvászavarral nem küzdő férfiakat vizsgáltak; a kísérletben 14 férfi vett részt. A feladatuk azvolt, hogy reggeli után induljanak el bevásárolni. Az egyik alkalommal pihentenmehettek a boltba, a másik alkalommal azonban kialvatlanul indultak elvásárolni.

Kaptak a vásárlásra 50 dollárnyi keretösszeget. A kísérlet eredményepedig az lett, hogy a kialvatlan férfiak 10%-kal több kalóriadús ételt, éseleve 20%-kal több élelmiszert vásároltak, mint kipihenten.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel