Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Génmutáció is állhat az elhízás és az étkezési zavarok mögött?

Egészség & Életmód

Génmutáció is állhat az elhízás és az étkezési zavarok mögött?

Az orvostudomány régóta keresi a megoldást az elhízásproblémájára, és próbálják feltárni, vajon milyen tényezõk befolyásolják asokakat érintõ egészségügyi problémát, a túlsúly kialakulását.

Megbízhatóeredmények még ezen a területen nem születtek, viszont az Iowai Egyetem kutatóiújabb eredményekrõl számoltak be, melyek szerint két génmutáció is okozhat étkezési zavarokat.

A kutatók elsõsorban az anorexia és a bulemia elõfordulásamögött rejlõ génmódosulásokat vizsgálták, de úgy tartják, hogy az elhízás mögött evészavar is állhat, így ha génmutáció okozhat evészavart, akkor nagy eséllyelokozhat elhízást is.

Ezt az orvosok azzal is indokolják, hogy mind ahánytatással vagy éppen koplalással járó evészavarok, mind a súlyos túlsúlyhatalmas egészségügyi kockázatot jelent – így a két rendellenességnek hasonló az eredete.

Viszont az említett két evészavar és az elhízás között óriásikülönbséget jelent, hogy elõbbi elsõsorban a nõkre jellemzõ, utóbbi viszontminden életkorban és mindkét nemnél ugyancsak elõfordulhat.

Az Iowai Egyetem kutatásának vezetõje, Michael Lutter úgynyilatkozott, hogy számtalan betegség mögött áll génmutáció, amit tudományostényként kezelhetünk.

A kutatások ezen a területen annak felismerésekorkezdõdtek, amikor az étkezési zavarok családi halmozódását figyelték meg, aminem lehet véletlen, és kellõ alapot adott, hogy a génmutáció és az evészavarokelõfordulását vizsgálni lehessen.

Az orvosok kísérletei azonosítottak egytranszkripciós faktort, ami a génátíródást szabályozza, és a faktor mutációja állhat a problémák mögött, illetve az ún. HDAC4 gén mutációja is felfedezhetõaz evészavarok kialakulása mögött.

Ezek az eredmények indukálják azt a kérdéstis, hogy valóban az elhízásra, és az étkezési zavarra lehet az embernekhajlama, lehet-e ezeket a problémákat örökölni?

Kérdés, hogy egy mutagéntényleg okozhat-e ilyen problémákat, megismételhetõek és bizonyíthatóak-e atovábbiakban a felfedezett eredmények? Az egyetem kutatói a jövõben ezeket akérdéseket szeretnék megválaszolni.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel