Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Gyermekfogyókúra – Mikor ajánlott és mikor nem?

Egészség & Életmód

Gyermekfogyókúra – Mikor ajánlott és mikor nem?

Manapság a rohanó és rendkívül fejlett világunkban agyermekeink is gyorsabban érnek és fejlõdnek, ami egyben azt is jelenti, hogyegy 10-12 éves idõsebbnek néz ki – legalábbis annál mindenképpen idõsebbnek,ahogy mi a szülei néztünk ki ennyi idõsen.

Idõsebbnek néz ki, mert követi anapi divatot, olyan hajat, olyan sminket, olyan ruhákat akar, ami alegdivatosabb. Ráadásul még a testük is gyorsabban érik, de mindez talán nem isbefolyásolja egy egészségesen fejlõdõ tini mindennapjait, lelki állapotát éstesti épségét.

A gond akkor kezdõdik, amikor a tinik elkezdenek irreáliscélokat állítani maguk elé, és olyan általuk hõs hírességekre felnézni, ésvakon követni, akiket nem kéne.

Ennek a divatláznak és megfelelési kényszernekugyanis gyakran az a következménye, hogy már ez a fiatal korosztály is kõkemény diétákba kezd, fõleg ha picit ducibb, hogy az éppen aktuális ideáljárahasonlítson vagy éppen azért, mert nem akar kilógni a sorból, vagy éppen nemakarja, hogy a kortársai csúfolódjanak rajta.

A gyermekfogyókúra ilyen szélsõséges esetei azonbanrendkívül károsak a gyermek testére, szervezetére és mentális egészségére nézveis. Hiszen a gyermek folyamatos fejlõdésben van, éppen ezért folyamatosan aváltozatos és minden igényt kielégítõ tápanyag ellátottság az ideális számára.

Ha ilyen létfontosságú tápanyagokból hiányt szenved a szervezet, az rövid távon is rosszul léteket okozhat, hosszabb távon azonban komoly betegségekkialakulásának kockázatát is magában rejti (csontritkulást, vérszegénységet,cukorbetegséget…stb).

A gyermeki tudat ráadásul rendkívüli módon képesleegyszerûsíteni a fogyókúra fogalmát: ha az evés, hízással jár, a nem evés,akkor fogyással fog járni.

Összességében ez egy elfogadható logika is, azonban a gyerekek nem számolnak a koplalás következményeivel, a fáradékonysággal, a rossz teljesítõképességgel, a fejlõdésben jelentkezõ rendellenességekkel.

Éppenezért minden szülõnek oda kell nagyon figyelnie a kamasz gyerekeikre, akiknélnem feltétlenül a hormonális változások okozzák az étvágytalanságot, hanem egyéppen tomboló divathóbort miatt esznek kevesebbet.

A gyermekfogyókúra azonban egy létezõ fogalom, és vannakolyan helyzetek, amikor indokolt is az alkalmazásuk.

Sajnos vannak olyanesetek, amikor a hirtelen bekövetkezõ hormonális változások nagymértékû hízástindítanak el a gyerekek testén, és ilyenkor az életük a tét, és mindenképpen lekell adniuk jó pár kilót.

A szélsõséges megoldások azonban még ebben a komolyhelyzetben sem tudnak segíteni, és az éhezés nem jelent megoldást.

Komolyproblémák esetén mindenképpen orvosi segítségre van szükség, aki kontrolláltkörülmények között szakszerûen tudja segíteni a gyermekünket, hogy újraegészséges lehessen, hogy megfelelõen egyen és felfedezze a mozgás szépségét ésörömeit is.

A gyermek így szakszerû segítséget kap, és természetes léptékben tud megszabadulni a felesleges kilóktól.

Elõfordulhat az is, hogy a gyermekünkön csak elhanyagolhatómennyiségû plusz súly van, viszont a gyerkõcöt ez a kis felesleg is zavarja.

Ebben az esetben szülõként meg kell próbálnunk a lehetõ legnagyobb támogatást adni a számára célja elérésében, segítenünk kell neki felmérni, hogy valóbanszüksége van-e fogyásra, és valóban maga miatt akarja azt, és nem valami újabbdivatirányzat miatt.

Egészséges keretek között a gyermek könnyedén leadhatjaazt a pár kilót, azonban szülõként tényleg nagyon oda kell arra figyelnünk,hogy az egy egészséges és természetes folyamat legyen.

A gyermek fogyasszon elegendõ gyümölcsöt és zöldséget, és kevesebbet egyen a zsíros és édesételekbõl; mindezek mellett pedig sportoljon rendszeresen – és ezek a változásokkésõbb is csak a hasznára lesznek.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel