Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Hasznos is lehet a fogyókúra a terhesség alatt!

Egészség & Életmód

Hasznos is lehet a fogyókúra a terhesség alatt!

Általános vélekedés, hogy egy terhes nõ bármit és bármennyitehet, hiszen az elsõdleges feladata az, hogy megadjon mindent a pocakjábannövekvõ élet számára. Az igazság azonban az, hogy a sok súlyfeleslegkövetkeztében akár problémák is adódhatnak mind az anya, mind a babaegészségében.

A brit Institute of Medicine kutatási eredményei szerint, ha egyeleve túlsúlyos kismama képes megszabadulni pár felesleges kilótól a terhességealatt, azzal csökkentheti a késõbbiekben jelentkezõ kockázatokat, és kevésbé valószínû, hogy terhességi szövõdménnyel kell szembenéznie, sõt az is megelõzhetõ, hogy rendellenes fejlõdés, visszamaradt fejlõdés alakuljon ki ababáknál.

A brit orvosi irányelvek alapján egy átlag súllyalrendelkezõ kismama 25-35 fontnyi, egy vékony kismama 28-40 fontnyi, míg egytúlsúlyos kismama 15-25 fontnyi hízást engedhet meg magának a terhesség során,addig egy extrémen túlsúlyos kismamának a 20 fontnyi hízás már a legfelsõplafont jelenti (1 font= kg).

Az extrémen túlsúlyos kismamákra számos veszélyleselkedik a terhességben, így számolni kell a cukorbetegség, a fehérjevizelés,a magas vérnyomás kockázatával, de gyakrabban kerül sor sürgõsségicsászármetszésre is.

Éppen ezért az extrém elhízás esetében mindenképpenajánlott fogyni a terhesség alatt, hogy ezeket a kockázatokat elkerülhessék akismamák, hiszen kutatások is bizonyítják, hogy a szövõdmények lehetõségecsökkenthetõ, ha kevesebbet hízik, vagy valamennyit fogyni tud a kismama.

Dr. Andreas Beyerlein hét éven át (2000-2007) hétszázezer szülés adatait vizsgálta meg, különös tekintettel a terhesség elõtt és utánitestsúlyokra és a terhességben jelentkezõ szövõdményekre. A berlini Ludwig-Maximilians Egyetem professzora a BMI alapján 3 csoportba sorolta a kismamákat (1. csoport: 30-34,9 BMI; 2. csoport: 35-39,9 BMI; 3. csoport: 40 ésafeletti BMI).

Az eredmények szerint a 3. csoportba tartozó kismamáknál, hasikerült valamekkora fogyást elérni a terhességben, kevesebb esetben került sorsürgõsségi császármetszésre. Viszont abban az esetben, ha a 3. csoport tagjaimég felszednek pár kilót a terhességben, akkor 10%-kal megnõ a terhességitoxémia esélye.

Mindhárom vizsgált csoportról elmondható, hogy a testsúlycsökkenése a sürgõsségi császármetszések számát is jelentõsen csökkentette.Viszont ha az 1. és 2. csoport tagjai fogytak a terhességben, az a magzati növekedéselmaradását is jelentette. Éppen ezért nagyon veszélyes is lehet a terhességbenvégzett fogyókúra.

Az orvosok szerint az ideális az, ha a várandósság idõszakaelõtt megszabadulnak a nõk a felesleges kilóiktól. Hisz a terhességbenbekövetkezõ fogyás igen nagy problémákat okozhat, kivéve abban az esetben, haextrém túlsúlyos a kismama.

Az orvosok arra figyelmeztetik a kismamákat, hogy egyenek egészségesen, maradjanak aktívak, és ezzel már sokat tesznek azért,hogy ne hízzanak el, sõt azért is, hogy megelõzhessék a szövõdmények kialakulását.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel