Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Hetven fölött leszokni a cigiről? Még mindig van értelme!

Egészség & Életmód

Hetven fölött leszokni a cigiről? Még mindig van értelme!

Nehezen tudjuk elképzelni egy 70 éves emberrõl, aki világéletében dohányzott, hogy leszokjon – és talán a dohányzó még nehezebben tudjaezt elképzelni magáról, és talán értelmetlennek is találja.

A Whitehall Study,brit kutatás eredményei azonban azt állítják, hogy még ebben az életkorban semkésõ meghozni a helyes döntést, hiszen a fejlett orvostudomány mellett még 70 évesen is elõttünk el 5-10, vagy akár 15-20 év is; miért ne élnénkegészségesebben a maradék idõben?

A kutatás eredményei szerint 70 éves kor felett rettentõen magas kockázata van a dohányzásban.

Olyannyira magas ez a kockázat, hogy 66-97éves kor közötti férfiak körében a szív- és érrendszeri problémák miatt bekövetkezõ haláleset duplája a nem dohányzó társak táborában bekövetkezõ halálesetekhez képest.

A kutatás azt is vizsgálja, mi történik a szervezetben, ha valaki 70felett leteszi a cigarettát.

A megdöbbentõ és annál is kedvezõbb eredmény, hogy akár 4 évvel is növelhetõ az élettartam ebben az esetben, és 15%-kal kisebb azesélye annak, hogy a dohányzáshoz köthetõ megbetegedés alakuljon ki aszervezetünkben.

A kutatás igazolja, hogy akik 45-50 évesen szoktak le a dohányzásról, késõbb sokkal kisebb arányban szenvedtek kárt a fiatalkoriszenvedélyük miatt, leszámítva pár betegséget.

Hiszen a dohányzás növeli a rákés a tüdõbetegségek kialakulásának kockázatát, de az 50 éves kor körül lerakott cigaretta is segít megelõzni ezeknek a betegségeknek a tényleges kialakulását.

Jobb késõbb, mint soha – tartja régi mondásunk. Meghozniazt, az egészségünk számára kedvezõ döntést, hogy leszoktunk a dohányzásról –sosincs késõn, még 70 éves korunkban sem!

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel