Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Így tartsd meg gyermeked egészséges testsúlyát gyermekfogyókúra nélkül

Egészség & Életmód

Így tartsd meg gyermeked egészséges testsúlyát gyermekfogyókúra nélkül

A gyermekfogyókúra sajnálatos módon egy létezõ dolog. A szülõknek és a családtagoknak kulcsszerepük van abban, hogy megelõzzék agyermekkori elhízás kialakulását és csökkentsék annak esetleges kockázatát –azonban sok hozzátartozónak hiányosak az ismeretei errõl a területrõl, agyermekkori túlsúly mögött meghúzódó szempontokról.

A kalóriadús táplálkozás,amely az olajban sült fogásokon, a késztermékeken, a gyors ételeken és az apró ropogtatni valókon alapszik, az egyik ilyen szempontot jelenti. A kalóriadústáplálkozáshoz járul hozzá az is, ha a gyermek rendszeresen fogyaszt szénsavasüdítõket.

A szülõk körében az sem ritka, hogy egy-egy finomabb, édesebb falat,csokoládé jelenti a gyermek számára a jutalmat. Minden ilyen étel a magascukortartalma révén akár gyermekkori cukorbetegség kialakulásához is vezethet.

A rövid idõn belül jelentkezõ jelentõs túlsúly kialakulásához a rossz étkezési szokások mellett az egyre kevesebb mozgást és sportot tartalmazó életvitel is hozzájárul, hiszen a bevitt felesleges energia mennyiséget a gyermekszervezetének nincs lehetõsége ledolgozni.

Mindezek fényében sok szülõ találkozik a gyermekfogyókúraeszközével, amivel a gyermeke optimális súlyát próbálja elérni és fenntartani.

A megoldás azonban a kellõ mértékû szülõi gondoskodásban rejlik, amelyben a szülõ több figyelmet fordít az egészségesebb életmódra és táplálkozásra,amellyel megõrizheti gyermeke optimális testsúlyát.

Az egyik ilyen eszközlehet, hogy a gyermek számára észrevétlenül csökkentjük a bevihetõ kalóriamennyiséget.

Ki kell emelni, hogy ez nem az ételek mennyiségének acsökkentésérõl és megvonásról szól, a hangsúly az ételek minõségi összetételében rejlik, vagyis kevesebb szénhidrát, kevesebb finomított cukor,kevesebb zsír, ellenben több természetes élelmiszer, gyümölcs és zöldségkerüljön az asztalra.

A legegyszerûbb a példamutatás eszközével élni, ha elakarjuk érni a gyermekünknél, hogy az élbõl való elutasítás helyett, velünkegyütt fogyassza el az egészséges falatokat, mindemellett a gyermekek ízlésénekkedvezõ receptek is támogathatják az egészségesebb életmódra valótörekvésünket.

Hatalmas odafigyelést igény egy gyermek diétáztatása, ésfigyelnünk kell arra, hogy az asztalnál friss falatok várják a gyermeketegy-egy étkezés alkalmával.

A gyümölcsökön és zöldségeket alapulótáplálkozásunkban az olajban sült ételeket felválthatják a párolt és fõzöttfogások, a cukros italokat lecserélhetjük rostban gazdag 100%-osgyümölcslevekre vagy vízre.

Fontos, hogy gyermekünk tápanyagban dús reggelivelindíthassa a napját, fogyaszthat például gyümölcsös gabonapelyhet friss tejjel.Minden praktika és szempont mellett viszont a legfontosabb a szülõipéldamutatás.

A gyermekünk egészséges életmódját csak akkor várhatjuk el, ha mimagunk is elõl járunk ebben, ha a megszokott és egészségtelen ételeinkethátrahagyjuk. Ha aktívan teszünk azért, hogy megváltozzon a gyerekével együtt ateljes család életmódja, mind az egészségesebb étkezés, mind pedig a közösmozgás és sportok területén.

Megelõzve az esetleges elbizonytalanodásokat az a legjobb, ha nem is tartunk a háztartásunkban olyan élelmiszert, ami elcsábíthat bennünket az egészséges életmódunk felé vezetõ helyes utunkról.

Hiszenmagunknak sem, de leginkább a gyermekünknek sem kívánhatjuk azt az állapotot,amikor a felesleges túlsúly következtében már egészségügyi ellátásáraszorulhatunk és mozgásképtelen, boldogtalan élet állhat elõttünk.

A kulcs amegelõzésben rejlik, és aki ezt felismeri, már nagy lépést tett elõre annakérdekében, hogy a gyermeke egy egészségesen gondoskodó szülõi háttérrel nõhessen fel, az egészséges testsúlya érdekében is.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel