Sokszor ott hiúsul meg egy sikeres fogyás, hogy a fogynivágyó nincs tisztában azzal, hogy milyen ellenséggel is kell valójában felvennie a harcot. Az elhízás oka lehet a nem megfelelõ kalória bevitel vagy éppen a testmozgás hiánya vagy ehhez hasonló és sokak által ismert jelenségek.
Viszont olyan aprónak tûnõ ellenség is felkerül a problématérképre, mint a transz-zsírsavak.
A zsír és zsír nem említhetõ egy kalap alatt, szigorú csoportosítás kell tennünk esetükben, hiszen a zsiradékok összességében elengedhetetlenek a szervezetünk egészsége számára, a megfelelõ energiaellátottság biztosítása, a növekedés, a testhõmérséklet, a hormonháztartás van a zsírok kezében csak éppen nem mindegy, hogy mely típusú zsírokról is beszélünk.
Vannak telített és telítetlen zsírsavak; a telítetlenek között elkülönítünk ciszformájú és transzformájú zsírokat a transzformájú zsírok jelentik az ádáz ellenségünket.
A transzzsírok természetes alapanyagokban, mint például a tehéntej, csak minimális mennyiségben fordulnak elõ; annál több kerül a mesterségesen elõállított olajokba például a margaringyártás során.
Mesterségesen elõállított, bonyolult szerkezetmolekuláról lévén szó, fogyasztása megterheli a szervezetünket, az emésztésünket, hiszen lebontása szinte teljességgel lehetetlen, így káros következményei lehetnek, ha sok transz-zsír kerül a szervezetünkbe.
Érdemes hát tudni melyek azok az ételek, amelyeket nem csak a fogyásunk, de az egészségünk érdekében is jobb, ha elkerülünk. Íme, egy rövid felsorolás: margarinok, növényi olajok, vajak, készételek (porleves, sütemény).
Ha fogyni akarunk, kerüljük el ezeket az élelmiszereket, és ez által megszabadulhatunk a telített zsírszavak okozta egészségügyi kockázatoktól is,mint a szívproblémák, érrendszer betegségei, koleszteringondok,inzulinproblémák, rákos megbetegedések és egyéb gyulladásos folyamatok.