Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Két-három éves kortól kezdődik az elhízás – Nagy baj is lehet, ha nem figyelünk oda!

Egészség & Életmód

Két-három éves kortól kezdődik az elhízás – Nagy baj is lehet, ha nem figyelünk oda!

A teljes világon problémákat szül a gyermekkori elhízás, amiegyre nagyobb méreteket ölt. A szülõre ebben a kérdésben hatalmas felelõsséghárul, éppen ezért már egészen pici korban figyelmet kell szentelni ennek atémának.

Hány éves korban kezdjen el a szülõ tudatosan figyelni a gyermeke táplálkozására? Természetesen a kezdetektõl érdemes.

Egy friss finn kutatáseredményei szerint már a 2-3 éves korosztály testsúlya és étkezési szokásai ismeghatározóak abban, hogy kamaszkorára elhízottá válik-e gyermek vagy sem,hiszen a hízás elég korán elkezdõdik.

A finn STRIP felmérés eredményei szerint a felnõttkori elhízás már gyermekkorban elcsíphetõ, hiszen már gyerekként elkezdõdik afolyamat, ezért érdemes minél hamarabb felismerni és kezelni a jelenséget.

Fõleg azért is fontos ez, mert mind  a fejlett, mind a fejlõdõ országok körébenegyre nagyobb problémát jelent az elhízott gyerekek számának a növekedése. Afinn vizsgálatban 13 éven át folyamatosan vizsgálták a kutatásban részt vevõgyerekek és szüleik testsúlyát, testsúlyának alakulását.

A gyerekekrõl már igenkorán, 7 hónapos koruktól kezdve el kezdték gyûjteni az adatokat a kutatók.

A vizsgálat célja az volt, hogy féken tartsák az egyre nagyobb problémát jelentõs gyermekkori elhízást, hiszen késõbb ez a probléma már olyan komoly egészségügyikockázatot hordoz magában, mint a szívproblémák és az érrendszerimegbetegedések kialakulása.

A felmérés eredményei szerint a túlsúlyos kamaszok már 2-3 éves korukban is rendelkeztek valamennyi felesleges kilóval, és a 13 éven áttartó vizsgálatban azt is kimutatták, hogy akik már 2-3 évesen súlyfelesleggel rendelkeztek késõbb rohamosabban hízásnak indultak, mint a normál súlyú társaik.

A kutatók nemi különbségeket is feltártak, így a lányoknál már ötévesenkimutatható vált a tényleges elhízás, a fiúknál ez késõbb jelentkezett, 8-9éves koruk környékén (abban az esetben, ha már 2-3 évesen is volt rajtukfelesleg).

A kutatók azt is feltárták, hogy a kövér szülõknek gyakorta agyerekeik is kövérek, így a hajlam mellett az életmód a szülõi példakép is meghatározó szerepet játszik a gyerekkori elhízás problémájában.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel