Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Kimerítőnek érzi a testmozgást? Hallgasson közben zenét!

Egészség & Életmód

Kimerítőnek érzi a testmozgást? Hallgasson közben zenét!

Legyen szó súlyproblémákkal küzdõ vagy egészségesszervezetrõl a rendszeres testmozgás elengedhetetlen, még akkor is, ha azolykor rendkívül fárasztó számunkra, és ezért inkább elodáznánk a napi mozgást.

A cikkünkben most megmutatunk egy olyan apró trükköt, amivel egy igazán intenzív és erõt próbáló mozgásforma is élvezhetõvé válik.

Egy német kutatócsoport friss tanulmányában arra voltkíváncsi, hogyan befolyásolja a zene a sportban nyújtott eredményességünket?

Azeredményeik szerint, abban az esetben, ha éppen kedvenc zeneszámainkathallgatjuk egy igazán megterhelõ és intenzív sport közben, az sokkal kevésbé lesz számunkra fárasztó, kevésbé vesz minket igénybe.

Pontos magyarázattal nemszolgált erre a jelenségre a kutatócsoport, feltételezhetõen az agyunkban zajlófolyamatok lehetnek hatással a zene és a testmozgás kapcsolatára.

Érdekes, hogya kutatók olyan régi szokásokhoz nyúltak vissza, mint a bányamunkások vagy afogvatartottak munka közbeni gyakorlatai, akik a kimerítõ munka közben énekeltek. Elõször úgy hitték a szakértõk, hogy biztosan csak a figyelemelterelés áll a háttérben.

A Max Planck Intézet eredményei szerintazonban az izomzatra direkt befolyást tud gyakorolni a zene, és a zenénekköszönhetõen kevésbe vesz minket igénybe egy-egy próbatétel.

A kutatás vezetõje, Thomas Fritz arról számolt be, hogy 63 férfit és nõt vizsgáltak két szcenárióban. Minden vizsgálati résztvevõnek azvolt a feladata, hogy különbözõ gyakorlatokat végezzenek el.

Az egyikcsoportban klasszikus edzõtermi gyakorlatokat végeztek a részt vevõk és halkháttérzenét biztosítottak az edzésekhez.

A másik csoport speciális gépekendolgozott, ugyanis csak akkor szólt a zene, ha azon a gépen edzettek a résztvevõk, és annál hangosabb és tempósabb zene szólt, minél intenzívebb és nagyobb súlyos edzéseket végeztek.

Az eredmények szerint a második felállásban arésztvevõk úgy érezték, hogy kevésbé veszi õket igénybe az edzés, és azszámukra kevésbé megerõltetõ.

Ha valamelyik alkalommal nincs túl sok kedvünkedzeni és sportolni, akkor jobb, ha elõkeressük a kedvenc slágereinket, és azokkal a fülünkben indulunk el edzeni – javasolják a kutatók.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel