Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Komoly veszélyei is lehetnek az álmatlanságnak és a kialvatlanságnak!

Egészség & Életmód

Komoly veszélyei is lehetnek az álmatlanságnak és a kialvatlanságnak!

Rengeteg tényezõ hatással van az éjszakai alvásminõségre,így a nap eseményei, a minket ért stressz hatások, hogy éppen esett-e az esõvagy fújt a szél, mind-mind meghatározzák, hogyan tudunk majd éjszaka pihenni –emiatt nincs két egyforma éjszakánk, nincs két egyforma pihenési minõség.

Viszont kialakulhat olyan mérvû minõségromlás az éjszakai alvásunkban, amikormár kialvatlanságról beszélünk, ami egyúttal már egy súlyos betegség.

Súlyos betegség lévén érdemes mihamarabb szakemberhezfordulni a problémánkkal, hiszen olyan komoly következményei lehetnek az alvászavaroknak és a kialvatlanságnak, amik miatt ezt a nehézséget nem szabad aszõnyeg alá söpörni, és pusztán pirulákkal kezelni a tüneteket – ahogy aztsajnos sokan teszik.

Tapogatóznak a szakemberek vajon mennyi embert érint ténylegesenez a probléma, hisz sokan tényleg elodázzák az alvásukkal kapcsolatosproblémáikat. Feltételezések szerint a népesség harmada, fele tapasztalhatalvási nehézségeket.

Súlyos válfaja a problémának, amikor a nappali teljesítményre, közérzetre, stressz szintre is kihatnak ezek az alvási nehézségek, és már több mint egy hónapja fennállnak az elalvással és a reggeligtartó alvással kapcsolatos problémák – ilyenkor beszélünk krónikusalvászavarról.

Említettük, hogy ennek a problémának súlyos következményei is lehetnek, ami miatt ajánlott szakemberhez fordulni. Az alvás ugyanis aszervezet optimális mûködésének egyik motorja, testi és lelki egészségünk egyiklegfõbb támogatója.

A testünk újraépíti önmagát alvás közben, egyfajta regenerálódás zajlik alvás közben az emberi szervezetben.

Nem meglepõ, hakutatások által alátámasztott tény, hogy a hosszútávon jelentkezõ alvásinehézségek hozzájárulnak a cukorbetegség, a magas vérnyomás problémák kialakulásához és szerepük van az elhízásban is.

A testi tünetek mellett pediga lelki életünknek sem tesz jót a kialvatlanság, mert depressziót, állandóstresszt okozhat – amelyek mind további betegségeket és súlyos következményekethozhatnak magukkal.

Mindezek miatt határozottan kijelenthetõ, ha felmerülbármilyen probléma az éjszakai pihenésünk körül, érdemes azonnal szakember támogató segítését kérni, hogy megelõzhessük komolyan egészségügyi és mentálisproblémák kialakulását.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel