Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Már majdnem minden ötödik magyar gyermek túlsúlyos!

Egészség & Életmód

Már majdnem minden ötödik magyar gyermek túlsúlyos!

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájánakrészvételével egy komplex tanulmányt publikáltak Európában, amelybõl kiderül,hogy Magyarországon sokkalta több az elhízott gyermek, mint ahogyan laikuskéntazt mi elsõre gondolnánk.

Az IDEFICS program folytatásaként végezték a kutatásokat aszakemberek. A program már korábban vizsgálta a gyermekkori elhízást több mint16 ezer gyermek részvételével. A kutatásiprogram érdekessége, hogy a gyermekek mellett közvetlen családtagjaikra iskiterjed.

Ha a magyarországi számokat nézzük, akkor a közel 70 ezer vizsgálati résztvevõbõl 10 ezer fő magyar családokat takar. A hozzátartozók bevonása azértis fontos, mert kirajzolódhatnak a genetikai adottságok mellett egyéb családijellegzetességek, családi szokások, életvitelbeli eltérések, amelyekmeghatározhatják egy gyermek elhízását.

A kutatás adatgyûjtési folyamatából kiderült, hogy 2013 tavasza és 2019 között mintegy 40%-kal megnövekedett az elhízott gyermekek száma. Megdöbbentõ eredmény, hogy a túlsúllyal küzdõk körülbelül 20%-átmeglepte az eredmény, és csak a kutatás keretében szembesült azzal, hogy az õtúlsúlya már problémásnak tekinthetõ.

A kutatás szakemberei az elhízottrésztvevõk számára biztosították a szakszerû tanácsadást és a továbbikivizsgálásokat. A kutatás természetesen folytatódik, és a szakemberekszeretnék egész Magyarország területére kiterjeszteni a felmérést, továbbáfontosnak tartják a már bevont személyek folyamatos után követését, amivelhasznos információkat lehet megtudni a további hízás vagy éppen a fogyáshátterérõl. A meglepõ eredmények azonban már most is kirajzolódnak, és elszomorító, hogy hazánkban már minden 5. gyermek túlsúlyos vagy elhízott.

Az eredmény azért elszomorító, mert ha nem következik be változás ezeknek agyerekeknek az életében, az hosszabb távon komoly egészségügyi problémákat jelent majd számukra. A kutatási eredmény arról is árulkodik, hogymegfigyelhetõ egy olyan trend, amelyben évrõl évre nõ az elhízottak száma, és aszakértõk jóslata szerint, ha ez a trend nem javul, akkor 30 éven belül akárminden 2. gyermeket érinthet a súlyfelesleg komoly problémája.

Ha felelõs szülõként ön úgy dönt, hogy szeretné megelõznigyermeke elhízását, akkor az csak önön áll vagy bukik. Bármennyire is aranyosegy pufibb óvodás gyermek, a szülõnek komoly felelõssége van a gyermekeegészségéért, ezért nem lehet elég korán elcsípni a hízás jeleit, hiszen évekmúlva már komoly problémák is jelentkezhetnek a késõi felismerés miatt.

Szülõként bátran konzultálhatunk szakemberekkel. A gyermek háziorvosa remekpartner lehet abban, hogy felismerjük milyen teendõk és lépések állnakelõttünk. A mi feladatunk szülõként elsõsorban az, hogy gyermekünknek biztosítsuk a szabad és önfeledt mozgás lehetőségét minden egyes nap, hogy legalább felórán keresztül futkosson vagy végezzen valamilyen aktív tevékenységet.

Ez remekalkalom lehet a család többi tagjának is a közös mozgásra. A mozgás mellettpedig az is fontos, hogy egészséges, zsírt és cukrot csak mértékkel tartalmazóételek kerüljenek a gyermek és az egész család elé az étkezések alkalmával,hiszen ez is egy fontos tényezõje lehet az elhízás megelõzésének.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel