Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Mennyi az ideális testsúlyunk? Így számolhatjuk ki!

Egészség & Életmód

Mennyi az ideális testsúlyunk? Így számolhatjuk ki!

Az ideális testsúly problémája rengeteg kérdést vet fel az emberek között. Nem véletlenül, hiszen testmagasságonként akár 5-10 kilogramm súlykülönbség is lehet az egészséges, nem mellesleg pedig esztétikus alkat között, így rendkívül nehéz meghatározni, hogy kinél és mikor megfelelő ez az érték.

Természetesen az orvostudomány rendelkezik megfelelő eszközökkel és számításokkal ahhoz, hogy az embereknél kikalkulálható legyen egy adat, amit nem nevezhetnénk ugyan szentírásnak, ellenben fontos lehet legalább nagyjából igazodni hozzá, ellenkező esetben a kóros soványság vagy az elhízás problémájától szenvedhetünk majd.

A BMI index adja a legpontosabb értéket

Bár rengeteg különféle praktika és egyéb módszer ismert az emberek között, hogy miként kell kiszámítani az ideális testsúlyt – sokak szerint tökéletes, ha a testmagasság utolsó két számjegyét vesszük alapul –, ennél azonban lényegesen pontosabb, nem mellesleg pedig tudományosabb alapokon nyugszik, ha a BMI-t, vagyis a testtömeg-indexet vesszük alapul.

Ez azért sokkal fontosabb, mint a mérleg, a tükör vagy bármi más, mert valóban tudományos megfigyelések alapján állították össze, ezáltal egy mérőszámmal tudjuk meghatározni, hogy mi melyik kategóriába tartozunk. Előfordulhat például, hogy van rajtunk némi plusz kiló, de ez még nem jelenti azt, hogy az elhízottak táborát erősítjük. Éppen ellenkezőleg!

A BMI index kiszámítása

A BMI index kiszámításához ugyan ma már vannak különféle kalkulátorok a világhálón, ellenben az Egészségügyi Világszervezet egy olyan matematikai képletet állított össze, melyet ha mással nem, legalább egy számológéppel könnyedén alkalmazhatunk.

A kiszámításhoz nincs más dolgunk, mint a testtömegünket kilogrammban elosztjuk testmagasságunk négyzetével. Lássunk egy példát erre! Tegyük fel, hogy 180 centiméter magasak vagyunk és 75 kilogrammot nyomunk a mérlegen. Ebben az esetben a képlet így fog kinézni: 75/3,2 = 23

Hogy miként jött ez ki? A 75 a képlet elején ugyebár a testsúly. A 3,2 nem más, mint a 180 centiméter négyzete méterben kifejezve, amit úgy számolhatunk ki, hogy a 180-at beütjük a számológépbe, megnyomjuk az x2 gombot, majd egy tizedesvesszőt teszünk az első számjegy után. Így jön ki a 23. Hogy mit jelent ez?

A BMI index értelmezése

Nyilvánvalóan attól még nem leszünk okosabbak az ideális testsúly kérdésében, hogy ki tudjuk számolni a BMI indexünket. Ehhez ugyanis tartozik egy táblázat, aminek a lényege, hogy ha a testmagasságunkból és a testsúlyunkból kikalkulálható mérőszám 18,5 valamint 24,99 közé esik, akkor nevezhetjük magunkat normál testsúlyú embernek.

Amennyiben 25 fölötti az érték, akkor túlsúlyosnak számítunk, de ennek is meglesznek a maga fokozatai. 30 fölött például elsőfokú elhízásról, 35 fölött másodfokú elhízásról, 40 fölött pedig harmadfokú, azaz nagyon súlyos elhízásról beszélünk.

Természetesen a táblázat nemcsak felfelé, hanem lefelé is értelmezhető. 18,5 alatti értéknél enyhe soványságról beszélünk, 16,99 alatt mérsékelt soványságról, ha pedig valaki 16 pontnál kevesebbet kap a testtömeg-index kiszámításakor, akkor az súlyosan soványnak számít.

Mint a fentiekből kiderül, egészen nagy a szórás a BMI értékben, így az orvostudomány is inkább intervallumokban, mint egy konkrét kilóban gondolkodik, azonban ne felejtsük el, hogy az alkati sajátosságokat, a csontsűrűséget vagy az izomtömeget ezzel a táblázattal sem lehet figyelembe venni, így ez a táblázat sem tekinthető minden esetben készpénznek.

Forrás

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel