Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Mi kerüljön az uzsonnás dobozba, hogy elkerülhetõ legyen agyermekfogyókúra?

Egészség & Életmód

Mi kerüljön az uzsonnás dobozba, hogy elkerülhetõ legyen agyermekfogyókúra?

A szülõ dolga biztosítani a gyermeke számára a megfelelõétrendet, a megfelelõ alapanyagokból készült fogásokat. Ebbõl egyenesenkövetkezik, hogy a gyermek elhízása elsõ körben a szülõ hibája.

A gyermekek elhízásának a megelõzése már ott kezdõdik, hogy mi kerül az uzsonnás dobozba –nyilatkozta az Ausztrál Dietetikus Szövetség. A szakmai szervezet nemrégibenközölt tanulmányában arról számolt be, hogy milyen óriási jelentõsége vanannak, hogy a gyermek mit visz magával enni az iskolába, és már ez apróságnaktûnõ dolog is sokat számít abban, hogy megelõzhetõ legyen a gyermekek elhízása.

Az uzsonnás doboznak tükröznie kell az egészséges táplálkozást, érdemes mindenféle tápanyagra gondolni, amire a gyereknek csak szüksége van, amikor összeállítjukaz iskolai harapnivalóját.

Persze rengeteg egyéb kihívás elé is állítja aszülõt egy egészséges uzsonnás doboz összeállítása: hosszan friss legyen benneaz étel, gyorsan és egyszerûen fogyasztható legyen, legyen benne a figyelmet ésa kellõ energiát biztosító lassan felszívódó szénhidrát és fehérje… és mégsorolhatnánk.

Felmerül hát a kérdés, hogy mégis mi legyen a dobozban, ha aztszeretnénk, hogy a gyermekünk megõrizze alakját és egész napra vitalitástbiztosítson számára az elérhetõ étel?

Mindenképpen tegyünk a dobozba lassan felszívódó szénhidrátot. Ez azt jelenti, hogy tehetünk a dobozba teljes kiõrlésû kenyeretvagy egyéb pékárut, teljes kiõrlésû gabonakekszeket. Ez azért is fontos, mert arostokról sem szabad elfeledkeznünk, amikor telepakoljuk az uzsonnás dobozt, dea kalóriatartalomra is jó, ha figyelünk.

A gyerekek fejlõdésében a kalciumnakis fontos szerepe van, ezért a legjobb, ha valamilyen sovány sajt vagy joghurtis helyet kap a dobozban, vagy éppen valamilyen jó minõségû pudingotcsempészünk be egy kiskanál társaságában.

A kalcium mellett fontosak azok afehérjék is, amik kellõ vassal is ellátják a gyermeki szervezetet, éppen ezért tehetünk a gyerek szendvicsébe halat, sovány szárnyas húst, tojást. Biztosszívesen eszik majd a gyermek mogyorókrémes kenyeret, vagy ropogtat pár szemmogyorót az iskolai szünetek alatt.

Nagyon fontos, hogy mindig legyen az uzsonnás dobozban friss gyümölcs. Ez nem azt jelenti, hogy dobjunk be atáskájába egy óriási almát vagy narancsot, mert valószínûleg nem fogja megenni,inkább kedveskedjünk számára már elõre megpucolt és daraboltgyümölcsfalatokkal, almával, körtével, mandarinnal.

Ez nagyon fontos, hiszenrengeteg vitaminra van szüksége minden nap. A gyümölcs mellett a zöldség semmaradhat ki a dobozból, így tehetünk a szendvicsbe saláta levelet, uborkát,paprikát vagy éppen paradicsomot.

Az ennivalók mellett természeteseninnivalóról is gondoskodnunk kell, így tegyünk a gyermeknek vizet vagy egy kistejet is a táskájába, és mellõzzük a cukros üdítõket. Érdemes még kerülni atúlzott sós alapanyagokat is, hiszen a menzai ételekben úgyis megkapja a kellõsómennyiséget a gyermekünk.

Az uzsonnás doboz összeállítása nem könnyû, viszont ebben isa gyakorlat teszi a mestert. A gyermekünk egészségéért pedig megéri afáradozást, hiszen hosszú távon rengeteget profitálhat majd abból a gyermekünk,ha szülõként gondosan odafigyelünk a megfelelõ és minõségi alapanyagokra, ésminden szükséges tápanyagot biztosítunk számára – az iskolai uzsonnás dobozábantalálható ételekkel is.

A legjobb döntés, ha bevonjuk a gyermeket is a dobozösszeállításába, hiszen felesleges olyan ételt tenni a dobozba, amit a gyermek,majd nem fogyaszt szívesen, sõt egyáltalán nem eszi majd meg, és éhes marad.

Még rosszabb esetben az iskolai büfében talál majd valamilyen édességet vagy egészségtelen fogást, amit szívesebben fogyaszt. Mindig tartsuk szem elõtt,hogy egy jól összeállított uzsonnás doboz segít megelõzni a gyermekünkelhízását.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel