Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Naponta szükségük van mozgásra a gyerekeknek, hogy ne hízzanak el

Egészség & Életmód

Naponta szükségük van mozgásra a gyerekeknek, hogy ne hízzanak el

Pár évvel ezelõtt még csak a tengerentúlról hallottunk atúlsúlyos gyermekek problémájáról, napjainkban azonban ez egy hazánkban is élõprobléma, hiszen évrõl évre egyre több az elhízott gyermek.

Az orvosokszámtalan fórumon kiemelik a gyermekkori elhízás megelõzésének fontosságát,hiszen ez nem csupán pár duci gyermeket jelent, hanem olyan komoly egészségügyi kockázatokat is magában hordoz már gyermekkorban, mint a szívbetegségek,érrendszeri rendellenességek vagy a cukorbetegség. Bármelyik betegség isalakuljon ki a fiatal gyermekben, az egész életében kihatással lesz rá.

A Deakin Egyetem szakemberei éppen ezért arra a kérdésrekeresték a válaszokat, vajon miként jut el egy gyermek arra a szintre, hogy afelesleges kilók már az egészségét veszélyeztetik? Milyen szerepe ésfelelõssége van ebben a folyamatnak a szülõnek? A szakemberek 1200 családotvontak be a vizsgálatba. A kutatási eredmények igen csak meglepték a kutatókat.

A szülõk zöme egyszerûen nem vesz tudomást gyermeke túlsúlyáról. Az 5-6 éves gyermekek szüleinek 90%-a nem ismeri fel a gyerek elhízását, a 10-12 éves gyermekek esetében a szülõk 60%-a nem tudja, hogy pontosan milyen problémákat is okoz az,hogy nem ismerik be a gyermekük elhízását. A felmérés során a gyermekekelhízásának prevencióját célzó kampányok hatásait is vizsgálták, és arra jöttekrá, hogy a célcsoport számára (vagyis a szülõk számára) semmilyen felhívó erejenincs ezeknek a kezdeményezéseknek.

Az eredmények még arról is tanúskodnak,hogy nem csak a gyermek, de saját testsúlyát sem tudja reálisan megítélni aszülõ. A téves vélekedések mögött gyakran olyan szubjektív tényezõk állnak,hogy a szülõ nem érzékeli, hogy a gyerek fizikai aktivitása romlott volna, vagya gyerek nem számol be arról, hogy kiközösítés és csúfolódás tárgya lenne aközösségben a súlya miatt, pedig az objektív mérõszám maga a testsúly –nyilatkozta a kutatásvezetõ.

A Georgia Egyetem szakemberei arra a kérdésre keresték aválaszt, vajon mi lehet az elhízás igazi ellenszere. A gyermekfogyókúratémakörét ugyanis rengeteg kérdés lengi körül, és nem is feltétlenül jelenti alegjobb megoldást. A kutatók szerint az igazi megoldást a rendszeres sportraalapozott gyermekfogyókúra jelenti, aminél nem kell a tápanyagmegvonás károskövetkezményeivel számolnunk.

A kutatásban 170 elhízott gyermek vett részt. Azeredmények arról tanúskodnak, hogy már napi 30 perc mozgás esetén is kisebb avalószínûsége a gyermekkori elhízás bekövetkezésének, hiszen a rendszeresen mozgó gyerekeknek jobb az emésztésük, harmonikusabban élnek, és még a szellemifrissességük is garantált.

Ez utóbbit MRI vizsgálatokkal támasztották alá akutatók, hiszen a rendszeresen sportoló gyermekek agyi aktivitása jelentõsennagyobb volt, mint a már elhízott vagy éppen a keveset mozgó gyerekeké.

Aszakemberek a kutatás során azt is bebizonyították, hogy megfelelõ táplálkozás mellett nem csak a testsúly megõrzését segíti a rendszeres sport, hanem a fogyást is elõsegíti. Éppen ezért érdemes beiktatni a gyermek mindennapjaiba anapi 30 perces aktív mozgást, ami még a sportoló szülõnek is remekkikapcsolódást jelent majd.

A kutatók a szülõ mindennapi támogatása mellett azoktatási-rendszer támogató szerepét is kihangsúlyozta, és a szakemberekfontosnak tartják, hogy az iskolai nevelésben is napi szinten jelen legyen atestnevelés gyakorlása és fontosságának kihangsúlyozása.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel