Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Négy tuti tipp a fogyni vágyó kismamáknak

Egészség & Életmód

Négy tuti tipp a fogyni vágyó kismamáknak

Számtalan kismama életében megfigyelhetõ jelenség a rohanósvárandósság, ami miatt nem csak a szülés után, hanem már a szülés elõtt isjelentõs súlyfelesleget halmoznak fel. Ennek a hátterében általában az áll,hogy mindig sietnek valahova, és nem szentelnek kellõ figyelmet magukra és azétkezéseikre.

A szülést követõen hatalmas lesz a szervezet tápanyag és energiaigénye, hiszen gondoskodni kell az új életrõl és a tejtermelés folyamatais erõt kíván a kismama szervezetétõl. A hormonok ebben a helyzetben azértdolgoznak, hogy a kismama szervezete mindent elraktározzon ezzel biztosítva atúlélést önmaga és a gyermek számára is, hiszen bármi is történjen, az anyánakgondoskodnia kell a gyermekérõl.

Ilyen körülmények között meglehetõsen nehéz visszaszerezni a várandósság elõtti alakját a kismamának, de még az is nehéz,hogy szinten tartsa a testsúlyát. Az elsõ idõkben ugyanis annyira felborul akismama élete az új gyermek érkezése folytán, hogy amint jut rá egy kislehetõség eszik valamit, és valószínûleg többet is, mert ki tudja mikor leszlegközelebb ideje és alkalma enni a síró gyermek mellett.

Ha ön kismamaként a nehezített körülmények ellenére is úgylátja, hogy önnek sikerülni fog, és csak azért sem hízik el, sõt minél hamarabbvisszanyeri majd a babavárás elõtti formáját, akkor a cikkünkben is találhatnéhány fortélyt, ami segítheti a céljai elérésében.

1. Lehetõség szerint ütemezzük akkora az étkezéseinket, amikor a kisgyermek is eszik; és próbáljunk meg hasonló ételeket enni, mint amit akisgyermekünknek biztosítunk. Ebben az esetben természetesen nem a tej és atápszerfogyasztásról beszélünk, hanem a már 1,5-2 éves korú gyerekekétkezéseirõl.

Hiszen a gyerekek naponta legalább 5-6 alkalommal esznek, éskevés adagokat fogyasztanak el egyszerre. A lelkiismeretes szülõ pedig figyelarra, hogy zöldségekben és gyümölcsökben gazdag menü kerüljön a gyerekek elé,és minél változatosabban étkezzenek, minél kevésbé legyen feldolgozva azélelmiszer, és minél kevésbé legyen agyonfûszerezve.

Nekünk sincs más teendõnkkismamaként, mint a gyermek menüje szerint ennünk, és mellõznünk a családfelnõtt tagjai által fogyasztott kalória és zsírban dús ételeket. Minél inkábbtámogat ebben a célkitûzésben a férjünk, és a gyermek nagyszülõje, annálkönnyebb lesz megtartanunk a súlyúnkat, vagy elérni a korábbi alakunkat.

2. A szoptatás egy rendkívül idõszak egy nõ életében, ami rendkívüli energia bevitelt igényel, és kellõ figyelmet kell szentelni azelfogyasztott ételeknek. Éppen ezért el kell felejtenünk kismamaként a régiszokásainkat, sõt még a régi bevásárló listánktól is meg kell szabadulnunk.

Nagyon fontos, hogy a kismamának mindenféle tápanyagot be kell juttatnia aszervezetébe, így példának okáért a zsírt is. Persze ez nem azt jelenti, hogycsülkös pacalt kell ebédelni lilahagymás zsíros kenyérrel. Kismamaként törekednünk kell a minõségialapanyagok beszerzésére, és az egészséges ételek fogyasztására.

Vásároljunk bio gazdaságból, hogy ne kerüljön felesleges salakanyag a szervezetünkbe. A fehér lisztbõl készült termékek helyett fogyasszunk teljes kiõrlésû pékárut. Afehér rizs helyett próbáljuk ki a barnarizst és hajdinát. Ezekkel aváltozásokkal tápanyagban és rostban dúsabb táplálkozást érhetünk el, nem törránk hirtelen éhségérzet, és jót tesz az alakunknak is.

3. Testmozgás a gyerekkel és a gyerek mellett is lehetséges. Az elsõ idõkben eleget rohanunk és mozgunk, a háztartás, az újszülött gondozásaés egyéb teendõink révén. A gyerkõc, ahogy elkezd egyre aktívabb lenni, mianyák hajlamosak vagyunk egyre passzívabbá válni.

Hátradõlünk, és csodáljuk agyermek fejlõdését, és a távolból lessük a lépteit. Ez viszont egy luxus abbanaz esetben, ha le akarjuk adni a felesleges kilókat, éppen ezért jó, ha mi isaktívan játszunk, futkározunk, kúszunk, mászunk és sétálunk. Legyünk állandómozgásban, ahogyan a gyerekeink.

4. Az utolsó tippünk, hogy mindig készítsünk elõ egészséges falatokat, amik könnyen elérhetõek és kéznél vannak, ha szükségünk van rájuk.Erre azért lehet szükség, mert a szülés után idõbe telik, míg a kismamaszervezete regenerálódik, a szoptatási is hatalmas energiákat igényel, ígybizony egy kismama gyakran megéhezik.

Viszont az alakunknak a csokoládé és ahasonló édességek nem tesznek jót, éppen ezért legyen a kéznél egy kis müzliszelet, zöldségkockák, gyümölcsszeletek, hogy bekaphassunk pár falatot, hamegéheznénk. Ezekkel az egészséges harapnivalókkal nem kell attól tartanunk,hogy felszaladnak ránk a kilók.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel