Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Nem csak a mozgáshiány miatt hízunk Íme néhány ritkán emlegetett ok!

Egészség & Életmód

Nem csak a mozgáshiány miatt hízunk Íme néhány ritkán emlegetett ok!

Rengeteg ember sanyargatja magát és vállal még jelentõsebbkockázatokat is annak érdekében, hogy csinos maradjon vagy lefogyjon. Mindentmegtesznek annak érdekében, hogy ne rakódjanak le a felesleges kilók –rendszeresen mozognak, egészségesen élnek, tudatosan táplálkoznak.

Viszont azelhízás képlete nem mindig feleltethetõ meg annak, hogy keveset mozgunk éssokat eszünk. A realitás viszont az, hogy az emberi szervezet mûködése, és ezáltal az emberek testsúlyának az alakulása is egy sokkal összetettebb folyamat,és számtalan tényezõ határozza meg.

Az Alabama Orvosi Egyetem kutatói számos tényezõt fedeztekfel, amik egyértelmûen hozzájárulnak a felesleges kilók felgyülemléséhez – mégakkor is, ha ezeket a tényezõket kevésbé hangoztatják, vagy éppen nem isgondolnánk rájuk a fogyást nehezítõ tényezõként.

Az egyik ilyen befolyásoló tényezõ az alváshiány.

Ha nemalszunk eleget, lecsökken a vérben a leptin hormon szintje, ellenben megugrik aghrelin hormon szintje; ennek következtében kvázi kikapcsol a fogyásért felelõshormon, viszont bekapcsol az étvágyunkat szabályozó hormon, és gyakrabban leszünk éhesek, ha kialvatlanok vagyunk, ami garantálja az elhízást afelesleges kalóriák fogyasztása révén – viszont a valódi ludas a folyamatban azalváshiány, a szervezet „csak” reagál az általa generált problémára.

Kevésbé hihetõ, de annál jelentõsebb befolyásoló erõ ahízásban a környezetszennyezés. Olyan káros anyagok kerülnek a környezetben,amelyek összezavarják a hormonegyensúlyunkat, és ennek révén hatással van azétvágyunk alakulására is, ami által az alakunkra is.

Hatalmas hibát követünk el a légkondicionáló berendezések használatával, hiszen a test természetes hõszabályozási folyamatát kapcsoljukki, amivel azt érjük el, hogy a szervezetünk az ideálisnál kevesebb energiáttud csak elégetni, és ez pluszban bevitt kalória bizony az alakunkat fogjarontani.

További tényezõ a gyógyszerfogyasztás. A napi rendszerességgel szedett gyógyszerei is befolyásolhatják a hormonálisváltozásokat, amikrõl tudjuk, hogy hatást gyakorolnak az étvágyunkra, és ezáltal az alakunkra is.

A nõket kiemelve további tényezõ, hogy a mai társadalombankitolódott a szülõ nõk életkora, viszont ez nem jelenti azt, hogy a természetis igazodott ehhez, aminek következtében a 30 éves kor felett szülõ nõkneksokkal többet kell küzdeniük a szülést követõ felépülés és a súlyfeleslegleadása terén is.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel