Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Nem minden esetben egészségesek az antioxidánsok

Egészség & Életmód

Nem minden esetben egészségesek az antioxidánsok

A Koppenhágai Egyetem kutatói szerint nem mindig áldásos azantioxidáns a szervezetnek, sõt, ha túllépünk egy határt, akkor akár azélettartamunkat is megrövidítheti.

Éppen ezért nem szabad elhinnünk, hogy antioxidánsok minden esetben és minden mennyiségben egészségesek, és aszervezetünknek csak jót teszünk, ha jó sok antioxidánst tartalmazó ételtfogyasztunk. Inkább legyünk elõvigyázatosak, és tartsunk mértéket ebben is.

Az antioxidánsokról tudjuk, hogy azért fontosak aszervezetünk számára, mert a daganatos megbetegedéseket okozó szabadgyököketképesek megkötni, és összességében segítenek csökkenteni a rákos betegségekelõfordulását, elburjánzását.

A kutatásvezetõ, Dr. Goran Bjelakovic, úgynyilatkozott, hogy munkatársaival az A-, a C- és az E-vitaminok, valamint a béta-karotin és a szelén hatását vizsgálták a kutatásaikban.

Az eredményeik aztmutatják, hogy a C-vitamin és a szelén nem adagolható túl, viszont az A- ésE-vitamin, illetve a béta-karotin már igen, és ezzel akár a halálozás rizikójais megnövekedhet. A kutatásban összesen 80 elõzetes kutatási eredményeket összesítettekaz 1977-2012 közötti évekbõl.

Az elemzési eredmények egyértelmûen rámutattak arra, hogy a túlzott antioxidáns fogyasztás káros. Az elemzésben 300 ezerfelnõtt adatait vizsgálták, és ezek 73%-a volt egészséges, 27%-a pedig krónikusbetegségben szenvedett (szívbetegség, cukorbetegség… stb).

Abban az esetben, haaz alanyok a javasoltnál több antioxidánst fogyasztottak 4%-kal megnõtt ahalálozás esélye.

Éppen ezért a kutatók azt javasolják, hogy egészséges életmód ide vagy oda, a szabályokat be kell tartani, a határokat nem szabad átlépni, ésa mértéktartó utat szükséges járni, mert valójában ez jelenti azegészségmegõrzést.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel