Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Szabadban vagy konditeremben hatásosabb a futás?

Egészség & Életmód

Szabadban vagy konditeremben hatásosabb a futás?

Közkedvelt sport a futás, ami nem mellesleg praktikus ésremek választás, ha fogyni szeretnénk, hiszen nem kell hozzá túl sok dolgot beszereznünk, hatalmas szabadságot élvezünk abban, hogy mikor és hol kezdünk elfutni.

Ennek ellenére többekben felmerül a kérdés vajon az a jobb, ha a futószalagon fut egy edzõteremben vagy érdemesebb a szabad ég alatt futni?Természetesen mind a két forma tartogat elõnyös tulajdonságokat, de egybenhátrányaik is vannak.

Kötelezõ választás esetén persze csakis azt mondhatjuk, hogya szabad levegõn végzett futás a jobb választás, hisz magának a friss levegõnekis megvannak a maga jótékony hatásai, amiket talán nem is szükséges most ittrészleteznünk, elég, ha annyiban maradunk, hogy a friss levegõ bizony feltöltia testünket és az elménket.

Viszont lehetnek hátulütõi is a szabadban mozgásnak, így például a nõknek nagyon elõvigyázatosnak kell lenniük, ésérdemes kerülniük a sötétben, a kivilágítatlan helyeken a futást vagy olyanhelyeken sem ildomos futniuk, ahol nagyon kevés ember veszi õket körül.

Sajnosilyen veszélyeket is tartogat a futás, amire jobb, ha elõre felkészülünk, ésmegpróbálunk elkerülni. Elõfordulhat az is, hogy az ismerõs környéken futvaismerõssel találkozunk, aki eltereli a figyelmünket az edzésrõl.

Sõt az ismeglehet, hogy futás közben találkozunk álmaink szerelmével, és ha nem csakfutó kalandot szeretnénk, akkor nem biztos, hogy izzadtan és kimerültenmutatjuk majd a legjobb formánkat. Persze nagyon jó formába lendülhetünk, ha terepen futunk, hisz jelentõs mennyiségû kalóriát el tudunk égetni.

Ha ezek aveszélyek és lehetõségek számunkra fontosak és elgondolkodtattak, akkor érdemes a konditermet választanunk, ahová akkor is bátran mehetünk, ha esõben, szélben,hóban, fagyban egyébként sem vágnánk neki a szabadban futni.

A futópad mellettpedig a többi edzõgépet is használhatjuk, hogy formába hozzuk magunkat. Akonditeremben való edzésnél azonban készüljünk fel rá, hogy a zárt tér és az elhasznált levegõ miatt fáradtabbak lehetünk az edzések után.

Válasszuk bármelyik formáját is a futásnak, az biztos, hogya szervezetünknek és az immunrendszerünknek jót teszünk a futással, nembeszélve az alakunkról és az izmainkról.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel