Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Táplálkozási tippek elhízott és túlsúlyos gyerekeknek

Egészség & Életmód

Táplálkozási tippek elhízott és túlsúlyos gyerekeknek

A súlyfelesleg megterhelõ a szervezet számára és nagyon sokegészségügyi rendellenességgel is járhat, ha valaki hosszútávon súlyfelesleggelküzd. Ez a megállapítás felnõtt és fejlõdésben lévõ gyermeki szervezetreegyaránt igaz, éppen ezért rendkívül fontos a tudatos odafigyelés.

Nehézhelyzetben van az a szülõ, akinek a gyermeke súlyfelesleggel rendelkezik,amibõl egészsége érdekében le kell faragni pár kilót, azonban van megoldás, két út is áll ilyenkor a szülõ elõtt.

Az egyik lehetõség, hogy rendszeres sportotvisz a szülõ a gyermek életébe, a másik lehetõség pedig, hogy egészségesebbirányban változtat a szülõ a gyermek étkezési szokásain, amiben megkap aszervezet minden számára tápláló anyagot, azonban kerüli a felesleges kalóriákbevitelét.

Az elhízott gyerekek esetében különös figyelmet igényel az egészséges életmód és táplálkozás, éppen ezért érdemes a legfontosabb alapelvekmentén szervezni a gyermek étkezéseit.

Érdemes figyelni arra, hogy mértékkelfogyassza a gyerkõc a húsokat, a tojást, a tejtermékeket; amiknél arra isfigyelni kell, hogy a gyermeknek szüksége van a kalciumra, éppen ezért a mértéktartáson,és nem a teljes megvonáson van a fõ hangsúly.

A lehetõ legjobb, ha nemkészítünk egyáltalán bõ zsírban és olajban sült ételeket, ha mégis kerül ilyenétel az asztalra szintén figyelni kell a mértéktartásra, hiszen egy gramm zsírmár önmagában 9 kalóriát jelent.

A cukortartalmú ételek és italok teljes kizárására van szükség, ha fokozatosan szeretnénk errõl leszoktatni agyermekünket, akkor a legjobb, ha hígított formában adjuk számára.

Érdemeselõnyben részesíteni a tiszta vizet, ha mégis valamilyen ízre vágyik acsemeténk a legjobb az ízesítés nélküli tea vagy a frissen facsart gyümölcslé,ami nem tartalmaz sem édesítõszereket, sem hozzáadott cukrot.

Afolyadékfogyasztásnál érdemes arra is figyelmet szánni, hogy 1-1,5 literfolyadékot a gyermekünk is elfogyasszon egy nap.

A kalcium egy nagyon fontos ásványi anyag a gyermekiszervezet fejlõdésében, éppen ezért még a súlyfelesleggel küzdõ gyerkõc isbátran ihat reggelente egy pohár tejet vagy tejes italt, és tejtermékeket isfogyaszthat.

Figyelnünk kell azonban arra, hogy vásárláskor a sovány termékeket válasszuk, hisz mind túróból, sajtból, joghurtból elérhetõek az alacsonyabbzsírtartalommal rendelkezõ alternatívák is; amik tartalmazzák a szükségeskalciumot.

A nassolási igény kielégítésére a legjobb, ha gyümölcsökbõl készítünk desszertet, vagy éppen zöldségekbõl, ha a gyermek ezt is szereti, ésjobb, ha mellõzzük a bolti édességeket, csokoládét.

Nyugodtan kerülhet azasztalra hüvelyes zöldség, és gyermekünk is bátran fogyaszthat teljes kiõrlésûgabonából készült termékeket. A legfontosabb, hogy olyan tápanyagok jussanak aszervezetébe, amelyek bár alacsony kalóriásak, de kielégítõ a vitamintartalmuk.

Az étkezési szokások mellett a teljes életmód változtatásokat kíván, ha több kiló súlyfeleslegtõl is meg kell szabadulni agyermeknek.

Érdemes odafigyelni az étkezések rendszerére, és a lehetõ legjobbmegoldás, ha a gyerek reggel bõséges és kiadós reggelit fogyaszt, majd a naptovábbi részében még négy alkalommal könnyebb ételeket eszik.

Fontos, hogy inkábbtöbbször egyen kevesebbet, és az étkezések során kerüljenek elõtérbe a fentebbmár ismertetett elvek. Nagyon fontos, hogy alacsony szinten kell tartanunk agyermek kalória bevitelét, de ez nem egyenlõ azzal, hogy ráerõszakolhatunkolyan dolgokat, ami nem esik jól számára.

Érdemes a gyermeket abban támogatni,amit szeret. Nehéz idõszak ez az életében, ezért a szülõnek végtelenültürelmesnek kell lennie, és érdemes közösen lefektetni a célokat, együttmegtalálni, hogy mi az, ami a gyermek számára motiváló.

A kicsi eredmények isrendkívül fontosak, és minden egyes dekagramm számít a fogyásban, ha egyfejlõdõ gyermeki szervezet fogyásáról van szó. Mindennél fontosabb a szülõkitartása – a végsõkig.

Nem szabad engedni a kezdetben meghatározottelveinkbõl, ki kell tartanunk a közös céljaink mellett, és mindig a gyermekérdekeit kell figyelembe vennünk, hiszen az egészségérõl van szó. Asúly felesleg hosszú távon hatalmas problémákat okozhat mind a test és mind alélek egészségére nézve.

Szülõként a lehetõ legjobb, amit tehetünk, hagyermekünk nem tapasztalja meg saját bõrén az elhízás okozta károkat.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel