Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Testtömeg-indexünk meghatározza, hogy meddig élhetünk

Egészség & Életmód

Testtömeg-indexünk meghatározza, hogy meddig élhetünk

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint az elhízás ugyanúgycsökkentheti a várható élettartamunkat akárcsak a dohányzás vagy más károsszenvedélyek. Elõre meg lehet mondani ezt a várható élettartamot, életkort aBMI segítségével – állítják a kutatók.

A kutatásban közel 1 millió ember adatát vizsgálták az elmúlt 10-15 évbõl, mely adatokat 60 európai és észak-amerikai vizsgálat összesítésévelnyertek.

A kutatás idõtartama alatt a részvevõ emberek tizede halt meg. Avizsgálat alapja a BMI volt, vagyis a testtömeg-index.

A mérõszámot úgykalkulálhatjuk ki, hogy a testsúlyunkat elosztjuk a testmagasságunk méterben mért négyzetével, aminek eredményeképpen egy kétjegyû számot kapunk. Abesorolás szerint a 25-29 érték túlsúlyt jelent, míg a 30 feletti értékelhízást.

A kutatók az adatokat vizsgálva felfedezték, hogy a 23-24 BMI értékkel rendelkezõk körében a legkisebb a halálozási arány, és ez atartomány a normál testsúly felsõ határát jelöli.

A kutatási eredményekbõl azis kiderül, hogy ehhez képest a 30-35 BMI értékkel bíró elhízott emberek akár 3 évvel is kevesebb élettartamra számíthatnak.

A 40 feletti BMI esetében azelõbbi 3 év, már 10 év mínuszt jelent az ember életébõl. Ha az elhízás mellettmég dohányzik, alkoholt is fogyaszt, és elhanyagolja az ember a testmozgást,akkor a normál esetben várható 70 év helyett csak 50 évet fog élni – jósolják akutatók.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel