Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Van-e értelme a kalóriákkal való matekozásnak?

Egészség & Életmód

Van-e értelme a kalóriákkal való matekozásnak?

Gyakori a nõk életében a fogyókúra – kijelenthetõ, hogyminden nõ legalább egyszer belefog valamilyen diétába, viszont nagyon kevesenkezdenek a kalóriák tudatos számlálásába.

Viszont általános nézet, hogy csinos alakunkat hosszú távon akkor tudjuk megõrizni, ha tisztában vagyunk azelfogyasztott kalóriák mennyiségével. Ennek ellenére a legtöbben talán azt semtudják pontosan, hogy mi is a kalória.

A kalória egy mértékegység, ami megmutatja, hogy mekkora hõenergiával jár elégetni az ételeink összetevõit.

Alaptézis, hogy fogyás érhetõ el abban az esetben, ha kevesebb kalóriát kap a szervezetünk, mint amennyi energiát a mûködéséhezfelhasznál.

Viszont a fogyókúrák során nem mindegy, hogy mibõl akarunk fogyni,hogy zsírt akarunk-e égetni, hogy soványak vagy formásabbak akarunk-e lenni?Érdemes hát ezeket a kérdéseket tisztázni, hiszen pusztán a zsírégetés nemegyenlõ az alakformálással.

Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy kellõ testmozgás hiányában felesleges is számolgatni a kalóriákat, még a kevésmennyiségben is elfogyasztott kalória is képes elraktározódni, ha nem mozgunkeleget, hisz igazán a testmozgás égeti a kalóriákat.

A kalória helyett érdemes arra figyelni, hogy az alapvetõtápanyagok közül, mint fehérje, szénhidrát és zsír mennyit fogyasztunk. Azelfogyasztott fehérje beépül az izomzatba és a felesleget sem tárolja el aszervezet.

A szénhidrátok jelentik a szervezet motorját, a szervezetünk az elfogyasztott szénhidrátokból nyerik a legtöbb energiát. Viszont mértékkel kellvele bánnunk, mert a feleslegesen elfogyasztott szénhidrátot a szervezet zsírráalakítja, és zsírpárnák formájában megjelenik a hasunkon, csípõnkön,combjainkon.

A zsír az, amit bármilyen diétát is folytatunk csak mértékkel szabad fogyasztanunk, ezeket szinte egyáltalán nem hasznosítja a szervezet vagycsak a legvégsõ esetben, így egyszerûen csak hozzácsapja a többizsírfelesleghez a testünkön.

Éppen ezért érdemes átgondolni, hogy mennyi szénhidrát és mennyi zsír fogyasztására van szükségünk, és csak annyit ennünkezekbõl a tápanyagokból a feltétlenül kell a szervezetünknek.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel