Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Mit tekinthetünk elhízásnak?

Elrettentő

Mit tekinthetünk elhízásnak?

Számtalan ember már pár plusz kiló miatt is hajlamos aztmondani magáról, hogy el van hízva és kövér. Pedig ez nem teljesen igaz, sõt azelhívás egy orvosi megfogalmazás, egy diagnózis, és ehhez nem elegendõ pár kilósúlyfelesleg. Ki számít akkor valójában, orvosi értelemben elhízottnak?

Azt az embert nevezhetjük elhízottnak, akinek a testsúlya már 20%-kal többet nyom az ideálisként megfogalmazott testsúlynál. Több módszeris létezik arra, hogyan lehet meghatározni mi az ideális testsúly.

Ilyenmérõszám a Broca-index, aminek a kiszámításához vesszük a testmagasságunkértékét centiméterben, és kivonunk belõle 100-at, majd kivonunk az eredménybõlmég 10%-ot, és máris tudhatjuk, hogy mennyi az ideális testsúlyunk.

Konkrét példávalélve egy 152 centis ember ideális testsúlya körülbelül 47 kiló(152-100-5,2=46,8). Ezzel már meg is kaptuk az ideális testsúlyt.

Az hogy miszámít túlsúlynak és elhízásnak, már a testtömeg index számítása adja meg,amihez a testsúly értékét kell elosztani a testmagasság méterben megadottnégyzetének értékével.

Az elhízás azért is egy fontos orvosi kategória, mert számtalan betegség kialakulását idézheti elõ.

A normális testsúlyú emberekhezképest dupla vagy akár tripla annyi a magas vérnyomásprobléma az elhízottakkörében, nem beszélve arról, hogy igen magas a cukorbetegség kialakulásának a kockázata, sõt a szív- és érrendszeri problémák is gyakorta jelentkeznekelhízott embereknél, csak úgy, mint az epekõ, légzési problémák, mozgásszerveipanaszok és rákos megbetegedések.

Az orvosok még az elhízás problémakörét is árnyalják, és alapvetõen kétféle elhízást különböztetnek meg. Az almatípusú hízás, a hasrarakódó zsírpárnákat jelenti; míg a körte típusú hízásnál a csípõ és a combszélesedik.

Az almatípusú elhízás sokkal veszélyesebb, mert megnöveli a magasvérnyomás, az agyvérzés, a szívkoszorúér-betegségek, a cukorbetegségkialakulásának esélyét, nagyobb a lehetõség a koleszterinproblémákmegjelenésére, és a visszeresség mellett egyéb mozgásszervi problémák isgyakrabban jelentkeznek az almatípusú elhízás esetében.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Elrettentő

Fel