Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Rossz a kézügyessége a gyereknek? Nagyobb esélye van a túlsúlyra!

Elrettentő

Rossz a kézügyessége a gyereknek? Nagyobb esélye van a túlsúlyra!

Nagy-Britanniában általános adatokat gyûjtenek a 7 és 11éves korosztályról, és felnõttként is megvizsgálják az embereket már 1958 óta.

A vizsgálatnak meglepõ eredményei voltak, hiszen azok a gyerekek, akik rosszabb koordinációs képességgel rendelkeztek, felnõttként gyakrabban küzdöttek az elhízással.

A hosszantartó kutatás célja az volt, hogy orvosok éstanárok kellõ információt szerezzenek a fiatal korosztály kézügyességérõl.

A vizsgálatok során különbözõ probléma megoldási helyzeteket teremtettek, amibennézték, hogy milyen gyorsan és milyen pontosan dolgoznak a gyerekek, példáulabban az esetben, ha gyufaszálakat kell felcsipegetniük és négyzeteket kellmegjelölniük.

A kutatásban résztvevõ gyerekeket 33 éves korukban ismétfelkeresték a kutatók, és megmérték többek között a BMI értéküket (30 felettiérték jelent elhízást).

A véletlen folytán az adatok elemzése során derült csakki, hogy a gyenge koordináció, az ügyetlenebb kéz összefügg az elhízással,méghozzá szoros kapcsolatban van a két tényezõ.

A kutatás további érdekessége,hogy ez az összefüggés a rosszabb kézügyesség és az elhízás között akkor isfennáll, ha kiszûrik a gyermekkori BMI értéket vagy éppen a társadalmihelyzetet.

A pontos háttér nem ismert, és a brit kutatók nem is vizsgálták abiológiai okokat, svéd kutatók viszont úgy látják, hogy már a magzati korban ért hatások (pl. kismama dohányzása) is bejósolják, hogy milyen koordinációs képességei lesznek a megszületendõ gyermeknek, vagyis már magzati korban az iseldõlhet, hogy valaki elhízik-e felnõtt korára vagy sem.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Elrettentő

Fel