Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Fogyókúra gyerekeknek? Inkább az életmódváltás lesz jó megoldás!

Gyermekfogyókúra

Fogyókúra gyerekeknek? Inkább az életmódváltás lesz jó megoldás!

A legtöbb szülő a saját nagymamai géneket és berögződéseket hordozva hallani sem akar arról, hogy túlsúlyos a saját gyermeke, ezért pedig diétára van szüksége.

Rengetegen úgy vélik, hogy a gyermekkori elhízás még elnőhető, hogy majd úgyis megnyúlik a gyerek, csakhogy kutatások igazolják: a rossz táplálkozási berögződések és a fiatalon összeszedett plusz kilók az ember egész életére hatással lehet.

Bár a fogyókúrát, a drasztikus diétát valóban nem tartjuk túl jó ötletnek, de ez nem jelenti azt, hogy súlyprobléma esetén ne kellene közbeavatkoznunk gyermekünknél. Lássuk, hogy mikor van erre szükség és milyen formában?

Amikor fogyókúráznia kell a gyereknek

Minden esetben a szülő feladata és felelőssége, hogy gyermeke eleget mozogjon és megfelelően táplálkozzon. Ha már az orvos figyelmeztet minket arra, hogy diétára van szükség, az eleve nagy gond, de rengetegen szenvednek a problémától, miszerint nem tudják meghatározni, hogy mikor kell egyáltalán a fogyókúra a gyerekeknek?

Bár rögtön bővebben is kifejtjük, azonban kezdésnek szögezzük le: soha! A fogyást diéta és más egyéb módon is el lehet érni, a mi feladatunk első körben az lesz, hogy szülőként felismerjük, mikor lesz már sok az a pár kis hurka vagy az a néhány extra kiló a picinek.

Ha azt látjuk, hogy gyermekünk jóval túlsúlyosabb, mint kortársai, a mozgásban és a mindennapi tevékenységben is akadályozzák ezek a zsírpárnák, nem bírja a testnevelést, gondot okoz a lépcsőzés, netán már akkora adagokat eszik, mint egy felnőtt, akkor érdemes lehet közbelépni. Mindent ugyanis nem lehet a genetikával magyarázni!

Miért nem jó a felnőtt fogyókúra a gyereknek?

Ez a kérdés minden szülőt foglalkoztat, aki túlsúlyos utóddal rendelkezik, hiszen értelemszerűen senki sem akar rosszat a saját gyermekének. Éppen ezért a klasszikus diétákat és fogyókúrákat is el kell felejteni, pontosabban azokat mindenképpen, melyek ételmegvonáson alapulnak.

A gyerekek ugyanis fejlődő szervezetek, tehát legalább akkora szükségük van a fehérjére és a vitaminokra, mint a zsírra és a szénhidrátokra. Ami lényegesebb, hogy ismerjük a gyermeki szükségleteket, tehát miből és mennyit kell ennie egy lurkónak a korához és a testsúlyához viszonyítva.

Nyilván ne kezeljük szentírásként ezeket a táblázatokat, mert igenis vannak erősebb csontozatú vagy hízékonyabb gyermekek, éheztetéssel például nem megyünk semmire, de próbáljuk meg tartani magunkat legalább megközelítőleg az irányelvekhez.

Inkább életmódváltás legyen

Mármint fogyókúra helyett, és a váltás kapcsán ügyeljünk a fokozatosságra. Ha ugyanis egy gyermek elhízott, akkor ott olyan rossz táplálkozási szokások alakultak ki, amiből nehéz lehet kiszabadulni, hisztizés és veszekedés nélkül nem fog menni, tehát készüljünk fel rá: kemény menet lesz.

Még akkor is, ha a kicsi partner ebben, tehát fel tudja mérni a helyzet súlyát – érdemes nekünk is előadást, prezentációt tartani arról, hogy mik lehetnek ennek a következményei –, de pár hónap alatt beállítható lesz egy olyan étrend, mely mozgással kombinálva további pár hónap alatt normál testsúlyúvá fogyasztja gyermekünket.

Ehhez a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékbevitel és a rendszeres testmozgás mellett fontos lesz a szülők megfelelő odafigyelése és odaállása. A kicsi nem ismeri a határait, a mi szavunk lesz a szentírás, tehát a sikerben nekünk is legalább akkora szerepünk lesz, mint neki.

Ehhez persze rengeteget kell informálódni, sőt az orvosi segítségkérés sem szégyen, ha biztosra akarunk menni, de ne feledjük: cselekedjünk mielőbb, nehogy késő legyen!

Forrás

További cikkek innen: Gyermekfogyókúra

Fel