Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Gyermekfogyókúra diétával vagy rendszeres testmozgással? Itt a válasz!

Gyermekfogyókúra

Gyermekfogyókúra diétával vagy rendszeres testmozgással? Itt a válasz!

A gyermekfogyókúra igen sok esetben egy kerülgetett téma,amelyet nem szívesen választunk beszélgetés témájaként. Sõt, még abban azesetben sem beszélünk róla, ha egy gyerek már egyértelmû jeleit mutatja azelhízásnak, és az már nem csak az egészségét károsítja, de egyértelmûen rontjaaz életminõségét is.

Mit tehetünk szülõként? Hogyan oldhatjuk meg a kialakult problémát? Rengeteg szülõ elbizonytalanodik, ha a gyermekének fogynia kell,hogy mi is a helyes út, és mit is kell tennie szülõként. Ennek több oka is van,hiszen a gyermekfogyókúra között is többféle van, ráadásul hatalmas a kockázat,hiszen egy fejlõdõ szervezetet kell fogyásra bírni.

Egy olyan szervezetnél kellelérni a kilók lefaragását, amely szervezet folyamatosan növekszik, fejlõdik ésalapvetõen rengeteg tápanyagra és vitaminra van szüksége.

Éppen ezért a szülõkazt a kérdést is gyakran felteszik, hogy a diéta vagy a mozgás jelenti-e inkább a megoldást. Az egyik lehetõséges választ erre a kérdésre egy tengerentúlikutatás eredményeiben találhatjuk meg.

A Virginia Egyetem szakemberei bebizonyították, hogy a rendszeres sport kettõs hatással bír: megelõzi az elhízást vagy lefaragja a mármeglévõ súlyfelesleget. A kutatók kérdõíves módszerrel vizsgálták a kamaszkorosztályt, a 12-14 éves fiúkat és lányokat.

A vizsgálat kiterjedt a sportolásgyakoriságára, fizikai aktivitásra, mérték a gyerekek elégedettségét ésközérzetét, sõt még egészségi állaputokról is kérdezték õket a kutatók.

Azeredmények alapján egyértelmûen kimutatták, hogy azok a fiatalok, akik rendszeresen mozognak, akik rendszeresen valamilyen csapatsportot ûznek,kevésbé híznak el, sõt elégedettebbek az életükkel, jobb a közérzetük ésboldogabbak is; összehasonlítva a nem sportoló fiatal társaikkal.

Az eredményekszerint pedig a legboldogabb fiatalok azok voltak, akik csapatsportokban vettekrészt, sõt életükkel is jelentõsen elégedettebbek voltak, mint a túlsúlyos vagykevesebbet mozgó társaik. Azeredményekrõl elmondható, hogy a testmozgás egyszerre edzi a fiatalok testét éslelkét.

Az eredmények között azonban meglepõ jelenségre isfigyelmesek lettek a kutatók, hiszen a sportoló fiatalok nem tartották magukat egészségesebbnek, mint a nem sportoló társaik. A kutatók szerettek volnarájönni, mi lehet ennek a hátterében.

Felmérték ugyanis azt is, hogy a sportológyerekekre kevesebb megbetegedés volt jellemzõ, mint a nem aktív társaikra. Így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az alapvetõen egészségesfiatalok nehezen tesznek különbséget jó és rossz egészségi állapot között,ezért saját megítélésük alapján nincs köztük különbség, viszont a valóságban azaktív gyerekek kevesebb alkalommal betegek.

A kutatók szerint a túlsúly lefaragása a rendszeres mozgással érhetõ el, nem érdemes semmilyen ételt sem megvonni egyetlen gyermektõl sem – persze az egészségtelen, cukros vagy zsíros fogásokat jobbminimalizálni.

A lehetõ legjobb döntés, ha a gyermeket sikerül rávenni arendszeres testmozgásra, ha sikerül olyan csapatsportot találni, amelyet agyermek szívesen végez, és jól érzi magát tõle.

Ha ez teljesül, és a gyermekönfeledten tud mozogni, akkor szinte észre sem fogja venni, és leolvadnak rólaa felesleges kilók. A mozgás jelenti hát az igazi megoldást, semmint bármilyenszigorú fogyókúrás étrend bevetése.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Gyermekfogyókúra

Fel