Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Nem elég testmozgás a házimunka

Mozgás

Nem elég testmozgás a házimunka

A brit Ulster Egyetem kutatása szerint, bármennyire ishasznos és tanácsos aktívan kivenni a részünket a házimunkából, ez a fajtatevékenység nem sorolható a rendszeres testmozgás kategóriájába, és közel semjelent akkora elõnyt az állóképességünk és teherbírásunk számára, mint egyremek kocogás, vagy koncentrált edzés a konditeremben.

Közvetlen bizonyíték ugyan nincs a fenti állításra, akutatások tapasztalatai még igazolják a fentieket. Az eredményeik szerintugyanis azt az összefüggést tárták fel, hogy elhízottabbak azok az emberek,akik a ház körüli teendõkre testmozgásként tekintenek, összehasonlítva azokkalaz emberekkel, akik valójában rendszeresen valamilyen célzottsporttevékenységet folytatnak.

Gyakran a nõk esnek bele abba a hibába, hogy testmozgásként tartják számon az általános ház körüli munkákat, mint atakarítás, kertészkedés. Bár számtalan helyen találkozhat az ember azzal azállítással, hogy a házimunka hasznos még a felesleges kilók ellen is, ez nemteljesen igaz.

Change4Life néven indított kampányt a brit kormány, amiben azzal érvelnek, hogy érdemes az egészségmegõrzés érdekében mindenkinek rövidebb porszívócsõvel tisztítani a lakását, magának mosnia az autóját és kézzel pucolnia az ablakát.

Az egyetemi kutatás során 4500 férfit és nõt vizsgáltak,felmérték a résztvevõk körében, hogy az elmúlt 7 nap során mennyit sétáltak,bringáztak, sportoltak, milyen és mennyi házimunkát végeztek.

A felméréseredményeibõl kiderült, hogy a résztvevõk alig 40%-a mozog rendszeresen, vagyistölti az idejét olyan testmozgással, ami megnöveli ugyan a pulzust, de csakannyira, hogy mellette még tudjunk beszélgetni – mert ez a legegészségesebbintenzitású, zsírégetõ mozgásforma.

A kutatásból az is kiderült, hogy a nõk aházimunkát is ilyen testmozgásnak tartják, vagyis a kutatásban részt vevõknek valójában csak a 20%-a végzett tényleges testmozgást, ami rettentõen alacsony,holott mindenki tudja, hogy mennyire fontos, és a mozgásszegény életmódmennyire sok veszélyt rejt magában.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Mozgás

Fel