Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Fogyókúrás receptek szőlővel, az ősz egyik slágergyümölcsével

Receptek

Fogyókúrás receptek szőlővel, az ősz egyik slágergyümölcsével

A szőlő az őszi időszak egyik slágergyümölcse, ehhez nem is férhet kétség. A friss bogyós finomság ízét és illatát sokan határozottan az évszakkal azonosítják, miközben rengetegen fogyasztják önmagában, de természetesen rengeteg isteni finomság készíthető belőle – ételek és italok egyaránt.

Nagy előnye, hogy a benne található összetevők révén nemcsak rengeteg vitamin található benne, de mindemellett az anyagcserét serkentő anyagok is, miközben a tudomány zsírégető hatását egyaránt bizonyította, tehát fontos lenne minél többet fogyasztanunk belőle ebben az évszakban, ha le akarunk adni néhány felesleges kilót. Amennyiben önmagában unalmas lenne, íme néhány egyszerű fogyókúrás recept hozzá:

Török szőlőleves

A gyümölcslevest minden magyar nagyon jól ismeri, azonban a krémlevesek sorát rengeteg egyéb dologgal lehet fokozni, így például készíthetjük egyszerű szőlőből is. Ez a törökök specialitása, aminek az eredménye egy isteni fogyókúrás vitaminbomba. Lássuk miként készül és mi kell hozzá:

Hozzávalók:

  • 10-15 darab szőlőlevél
  • 30-40dkg édes szőlő
  • 3g fahéj
  • 3g szegfűszeg
  • 3dl tejszín
  • 5dkg rizsliszt
  • 1dl tejföl
  • két evőkanál méz
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

Mossuk meg alaposan a szőlőt és a leveleket, majd utóbbiakat vágjuk apró csíkokra. Öntsünk egy fazékba egyliternyi vizet, majd tegyünk bele sót, a fahéjat és a szegfűszeget. Forraljuk fel, és forrásponton tegyük bele a csíkozott leveleket, majd 4-5 perc főzés után rakjuk bele a szőlőszemeket is. Hagyjuk főni, majd egy külön tálban keverjük össze a tejfölt, a tejszínt és a rizslisztet. Ha elég krémes, adjuk hozzá a forrásban lévő leveshez, ami ettől krémes állagúvá válik. Főzzük további 4-5 percig, majd méz hozzáadásával véglegesítjük. A törökök hidegen fogyasztják, de olyan illata lesz, hogy melegen sem fogsz tudni ellenállni neki.

Szőlős rizssaláta

Amennyiben szívesen készítenénk a szőlőleves mellé valami laktató és fogyókúrás másodikat, esetleg egy laza reggelit vagy vacsorát, amit büntetlenül ehetünk, akkor érdemes kipróbálni a szőlős rizssalátát, mely garantáltan az egyik legőrültebb és legkülönlegesebb húsos gyümölcssaláta lesz, amit valaha ettél. Lássuk miként készül!

Hozzávalók:

  • egy fürt édesszőlő
  • 20dkg barna rizs
  • 40dkg csirkemell
  • 5dl zsírszegény görögjoghurt
  • 1 kanál curry (ha bírjuk az ízét)
  • 1 fej lilahagyma
  • ízlés szerint zöldfűszerek, főként koriander és petrezselyem

Elkészítés:

Először is megfőzzük a barna rizst, majd közben grillezni kezdjük a csirkemellet. Ha utóbbi elkészül, kis darabokra, csíkokra vagy kockákra vágjuk, ahogy tetszik. Ízlés szerint fűszerezzük, majd egy tál aljába tesszük. Hozzáöntjük a rizst, az apróra felvágott lilahagymát, ezt is fűszerezzük és összekeverjük. Ezt követően hozzáöntjük a joghurtot és a felvágott szőlőszemeket – hogy levet tudjon ereszteni –, és az egészet ismét alaposan összedolgozzuk, majd egy-két óra hűtős érlelés után önmagában fogyasztjuk.

Szőlőtea

Bár manapság már minden tea elérhető filteres formában, azonban az igazi mindig az, ami valódi gyümölcsből és alapanyagból áll. Ebben a kellemes őszi időben így garantáltan jól fog esni egy bögre forró szőlőtea!

Hozzávalók:

  • néhány szem csemegeszőlő
  • ízlés szerint méz

Elkészítés:

Forraljunk vizet egy edényben, majd dobjunk bele megmosott szőlőszemeket. Fedjük le az edényt, és várjunk vele legalább 15 percet. Ezt követően keverjük meg, majd szűrjünk belőle egy bögrébe. Tegyünk hozzá ízlés szerint mézet, majd kortyolgassuk el. Előre szólunk: isteni lesz!

További cikkek innen: Receptek

Fel